Ttela

Heynckes har trippeln i sikte

- JIMMY EWERTSSON sport@gp.se

När Jupp Heynckes gick med på att bryta pensionen och återvända till Bayern München trodde få att han hade särskilt mycket att vinna på återkomste­n. Men Heynckes har fått Bayern att lyfta. Och nu tar den tyska jätten sikte på att upprepa bedriften från 2013, när Bayern vann Champions League, Bundesliga och tyska cupen. – Självklart är vi hungriga på att vinna trippeln, säger 72-åringen.

– Kritikerna talar om att jag varit borta från sporten i fyra år, men fotbollen har inte återuppfun­nits sedan jag slutade. Åldern är en siffra och ingenting annat. Vissa känner sig gamla redan vid 45, men jag har inte förändrats. Jag känner mig ung, sa Jupp Heynckes när han i höstas gick med på att ta över Bayern München för fjärde gången.

Jupp Heynckes hade varit pensionera­d sedan 2013 när han drog sig tillbaka från fotbollen med flaggan i topp genom att leda Bayern München till en trippel, för att sedan ersättas av Pep Guardiola vid säsongens slut.

NÄR BAYERN MÜNCHEN i höstas valde att avskeda Carlo Ancelotti efter en svag säsongsinl­edning undrade många vad i hela friden en nu 72-årig Heynckes hade att vinna på att lämna pensionens stillhet för att än en gång klampa in genom dörrarna hos Bayern München för att försöka få ordning på ett underprest­erande lag i disharmoni.

Men för Heynckes var valet enkelt, även om han behövde lite hjälp från sitt husdjur.

– Jag hade inte återvänt till någon annan klubb i världen, men Bayern München är en kärleksaff­är för mig. Min dotter och min fru stödde mitt beslut och sedan skällde min hund Cando två gånger och då var affären i hamn, berättade han.

Heynckes tog över ett Bayern München som låg efter i Bundesliga­s titelstrid och som precis åkt på en rejäl snyting i Champions League, när man föll med 3–0 mot Paris Saint-germain. Missnöjet med Ancelottis avslappnad­e träningsme­toder var stort och italienare­n hade fått flera ledare i spelartrup­pen att gå i mer eller mindre öppen revolt mot honom.

BAYERN MÜNCHEN KALLAS inte för FC Hollywood utan anledning och att uppnå kraven på titlar och resultat och samtidigt hantera omklädning­srummets starka viljor och de mäktiga karaktärer­na i klubbledni­ngen är ingen enkel uppgift, men Heynckes har visat sig kunna manövrera såpoperan FC Bayern med ackuratess.

På kort tid lyckades Heynckes återskapa harmonin i omklädning­srummet genom att lägga sin tillit till den kärna av spelare som var kvar sedan hans senaste sejour i klubben, samtidigt som han roterat friskt från match till match. Med ett rakare, mer omställnin­gsinriktat spel började segrarna återigen ramla in och sedan Heynckes återkomst kan Bayern ståta med 26 segrar, ett kryss och blott en förlust.

– LAGET ÄR detsamma, men vår mentalitet är bättre nu. Kanske är det för att spelarna känner tränaren sedan tidigare och strävar åt samma mål. Vi har den tyska mentalitet­en av att anfalla och kontra snabbt och vi gör det fantastisk­t, säger Thiago Alcântara.

Med 20 poäng ner till Schalke 04 kan Bayern München säkra Bundesliga­titeln redan i helgen, när man gästar Emil Forsbergs Champions League-jagande RB Leipzig. Bayern är klart för semifinal i DFB Pokal och kvartsfina­l i Champions League och inom laget är målsättnin­gen tydlig: Upprepa bedriften från 2012/13 och vinna trippeln.

– Självklart är vi hungriga på trippeln. Vi vill vinna Champions League och tyska cupen. Vi är väldigt beslutsamm­a, säger Heynckes.

Klubbledni­ngen med Karl-heinz Rummenigge och Uli Hoeness försöker desperat övertala Heynckes, som fyller 73 i sommar, om att stanna ytterligar­e en säsong, och även om han inte stängt dörren helt tycks tränarvete­ranen svåröverta­lad.

– JAG HADE inte planerat att coacha igen. Livet består av mer än arbete, säger han till Bild.

Det återstår att se om Hoeness och Rummenigge­s charmoffen­siv lyckas eller inte, men om Jupp Heynckes för andra gången skulle gå i pension efter en säkrad trippel vore det sensatione­llt. I helgen kan Heynckes i alla fall ta första steget genom att säkra Bayern Münchens 27:e Bundesliga­titel.

”Åldern är en siffra och ingenting annat. Vissa känner sig gamla redan vid 45, men jag har inte förändrats. Jag känner mig ung.”

JUPP HEYNCKES

 ?? Bild: THORSTEN WAGNER ?? TILLBAKA. Jupp Heynckes ledde Bayern München till en trippel 2013. När klubben sparkade Carlo Ancelotti i höstas vände man sig till 72-årige Heynckes igen. Och han har fått fart på laget som i helgen kan säkra Bundesliga­titeln. Och dessutom är i...
Bild: THORSTEN WAGNER TILLBAKA. Jupp Heynckes ledde Bayern München till en trippel 2013. När klubben sparkade Carlo Ancelotti i höstas vände man sig till 72-årige Heynckes igen. Och han har fått fart på laget som i helgen kan säkra Bundesliga­titeln. Och dessutom är i...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden