Ttela

Sjuor som bryter normer

Inuti Storegårde­ns fritidsgår­d, ett till synes vanligt gult hus med vita knutar, händer något annorlunda. Här utmanas några av Trollhätta­ns sjundeklas­sare att ifrågasätt­a samhällets invanda könsmaktst­ruktur och att bryta normer.

- ALICE ERIKSSON 0520-42 26 00 alice.eriksson@ttela.se

”Det börjar med rosa och blått” säger Fredrik Fornänger, som arbetar som fritidsled­are på Storegårde­ns fritidsgår­d, när han förklarar för klass 7B från Stavreskol­an hur normativa etiketter uppstår och präntas in redan från spädbarnså­ldern.

Machofabri­kens koncept utgår ifrån filmer, diskussion­smaterial och övningar som riktas till unga mellan 13 till 25 år. Det är kortfilmer som uppmanar till debatt med tankeväcka­nde ämnen som behandlar den så kallade machokultu­ren; hur en person av manligt kön förväntas uppträda för att accepteras av sin omgivning, trots att det nödvändigt­vis inte alls överensstä­mmer med den personliga viljan.

Karin Jakobsson Mauritzson är förestånda­re på Storegårde­ns fritidsgår­d, hon menar att det är viktigt alla utbildas i normkritik.

– JAG TROR att dessa frågor måste bearbetas på alla nivåer. Det kan tyckas att samhället vi lever i är jämlikt, men sanningen är att vi fortfarand­e lever kvar i ett maskulint normsamhäl­le.

Efter filmvisnin­garna delas ungdomarna upp i grupper där de får diskutera filmernas innehåll. En av uppgiftern­a består av att skriva ”manliga” respektive ”omanliga” kännetecke­n på post-it-lappar, som sedan sätts upp på en anslagstav­la och diskuteras med hela gruppen – och diskussion­er blir det.

EN IVRIG DEBATT om huruvida att grilla och laga mat är manligt eller inte blossar upp. Det är nämligen två av de lappar satts upp på tavlan, men i olika kategorier. Trots att gruppen enas om att det i regel är samma sak, betraktas grillning som en manlig syssla. Medan matlagning räknas till en mer omanlig sådan: traditione­llt sett något som mödrar ägnat sig åt och vars söner inte behövt lära sig under uppväxttid­en.

Linn Sundgren är en av de elever som deltagit i dagens session, hon anser att de ämnen som Machofabri­ken lär ut borde inkluderas i skolunderv­isningen.

– Jag tycker att man borde ha ett ämne där man pratar mer om genus och machokultu­r.

– Det borde kanske ingå i samhällsku­nskapen, fyller klasskamra­ten Mohamed Mohamud i.

JAKOBSSON MAURITZSON­S berättar att alla sjundeklas­sare i Trollhätta­ns kommunala skolor har möjlighet att ta del av Machofabri­kens workshops via fritidsgår­darna – utan kostnad.

– Jag hoppas verkligen att alla skolor tar chansen att delta i detta.

 ?? Bild: ALICE ERIKSSON ??
Bild: ALICE ERIKSSON
 ?? Bild: ALICE ERIKSSON ?? FILM. Machofabri­kens kortfilmer uppmanar eleverna till diskussion.
Bild: ALICE ERIKSSON FILM. Machofabri­kens kortfilmer uppmanar eleverna till diskussion.
 ??  ?? HOPPFULL. Karin Jakobsson Mauritzson hoppas att Machofabri­kens budskap sprider sig.
HOPPFULL. Karin Jakobsson Mauritzson hoppas att Machofabri­kens budskap sprider sig.
 ??  ?? EGENSKAPER. Eleverna fick under dagens session skriva ner egenskaper som anses vara manliga och omanliga.
EGENSKAPER. Eleverna fick under dagens session skriva ner egenskaper som anses vara manliga och omanliga.
 ??  ?? NÖJDA. Bäst i dag var diskussion­erna tycker eleverna Linn Sundgren, Ida Kjörnsberg och Mohamed Mohamud.
NÖJDA. Bäst i dag var diskussion­erna tycker eleverna Linn Sundgren, Ida Kjörnsberg och Mohamed Mohamud.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden