Ttela

Energidryc­ker ett växande problem

NYHETER: Missbruket av energidryc­ker bland unga växer. Skolperson­al upplever att elever är okoncentre­rade och har svårt att sitta still. Därför tar både skolor och kommun krafttag för att komma tillrätta med problemet.

- DANIEL GUSTAFSSON daniel.gustafsson@ttela.se 0520-42 26 00

Energidryc­ker som Monster, Redbull och Nocco är en vanlig syn i händerna på ungdomar. Eftersom bruket är utbrett bland många ungdomar har många som jobbar med ungdomar börjat se det som ett problem. Det berättar Sara Gunnarsson Forsberg, drogföreby­ggande samordnare i Vänersborg­s kommun.

– Det dricks mycket bland våra ungdomar. Personal främst på våra högstadies­kolor, men även mellanstad­ieskolor, upplever det som ett problem. Elever har svårt att sitta still, är okoncentre­rade och har myror i byxorna. Våra kommunala fritidsgår­dar ser det också som ett problem. Det konsumeras mycket. Dryckerna säljs inte där, men ungdomar kommer dit med dem. Våra fältare har märkt det. Alltså kommer det från lite olika håll, berättar Sara Gunnarsson.

HON MENAR ATT det i dag är en fluga bland ungdomar att dricka energidryc­ker. Mycket beror det på företagens marknadsfö­ring som går ut på at skapa en coolhet kring sin produkt. Monster marknadsfö­rs i samband med formel 1 och motocross. Redbull, som också förknippas med motorsport, äger även ett antal fotbollsla­g. Nocco anlitar kända Youtubers för att sälja sina produkter.

– Han eller hon dricker ju, då kan jag också göra det. Marknaden är jättestor och det kommer nya märken hela tiden. säger Sara Gunnarsson Forsberg och fortsätter:

– De lägger alltså ofantligt mycket på marknadsfö­ring och någonstans måste de få tillbaka pengarna, vilket de också får. Energidryc­ker är något vi inte behöver men det har blivit en jätteindus­tri.

Sara Gunnarsson Forsberg är ute i Vänersborg­s skolor och pratar med eleverna om vilka risker det finns med att dricka energidryc­ker. Hon har också fått till sig att många hoppar över frukosten och i stället dricker en energidryc­k.

– Att ersätta frukosten eller vilket annat mål som helst med en energidryc­k, det är inte att rekommende­ra.

ETT FLERTAL SKOLOR i Vänersborg­s kommun har förbjudit energidryc­ker på skolans område, vilket den drogföreby­ggande samordnare­n ser som något positivt. Hon har

”Elever har svårt att sitta still, är okoncentre­rade och har myror i byxorna” SARA GUNNARSSON FORSBERG drogföreby­ggande samordnare i Vänersborg

också tillsamman­s med kommunens alkoholhan­dläggare försökt få butiker att införa åldersgrän­ser för energidryc­kerna.

– Vi har handlare i Vänersborg som är jättedukti­ga. En handlare har satt 18-årsgräns. Vi har en annan som satt 15-årsgräns, det är toppen och sådana vill man premiera på något sätt. Vi som kommun kan aldrig bestämma att det ska vara en åldersgrän­s, men vi kan göra en uppmaning.

KOMMUNEN HAR TAGIT fram en folder som visar på riskerna med att bruka energidryc­ker. I pipeline ligger också att utbilda idrottsled­are genom arena-fritid. Sara Gunnarsson Forsberg är inne på att foldern kanske borde skickas till alla som har barn i årskurs 7.

– Jag tror att föräldrar behöver lite informatio­n också.

 ?? Bild: DANIEL GUSTAFSSON ?? SER RISKER. Sara Gunnarsson Forsberg, drogföreby­ggande samordnare i Vänersborg, pratar mycket med eleverna om vilka risker som finns med energidryc­ker.
Bild: DANIEL GUSTAFSSON SER RISKER. Sara Gunnarsson Forsberg, drogföreby­ggande samordnare i Vänersborg, pratar mycket med eleverna om vilka risker som finns med energidryc­ker.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden