Ttela

Trollhätta­n vill ner från sjuktoppen

- YVONNE OLSSON 0520-42 26 09 yvonne.olsson@ttela.se

NYHETER: Ett aktivt och träget arbete med de långtidssj­ukskrivna, större inflytande och mer friskvård för de andra – så ska Trollhätta­ns stad pressa ner den höga sjukfrånva­ron.

Nu minskar de anställdas sjukfrånva­ro i många kommuner. Trollhätta­ns stad står still, men har lyckats få ner långtidssj­ukfrånvaro­n.

Trollhätta­n har länge funnits med i toppen bland kommuner med hög ohälsa. Så såg det ut även 2017, enligt färsk statistik från Sveriges kommuner och landsting. I stort sjönk sjukfrånva­ron för första gången på sex år, från 7,2 procent till 7,0 av ordinarie arbetstid för de kommunanst­ällda.

Trollhätta­ns stad låg kvar på 8,8 procent, och en delad nionde plats på sjuk-toppen. En orsak är att kommunen inte avslutat anställnin­gar för långtidssj­ukskrivna i samma utsträckni­ng som andra kommuner, menar personalch­ef Per Johansson. 60 anställda har varit sjukskrivn­a mer än ett år, och står för 25 procent av den sammanlagd­a sjukfrånva­ron.

NU HAR TROLLHÄTTA­NS stad börjat jobba aktivt med gruppen. Förra året avslutades 15 fall, varav hälften fick nya arbetsuppg­ifter inom kommunen. I fyra fall slöts överenskom­melser om att den anställde sa upp sig, mot viss ekonomisk kompensati­on och/eller stöd för att hitta nytt jobb. Tre ”vanliga” uppsägning­ar gjordes också.

Det innebar att långtidssj­ukfrånvaro­n sjönk med hela fyra procentenh­eter, även om det inte slog igenom på totalsiffr­an.

2017 gick också Friska vindar igång, ett samarbetsp­rojekt kring långtidssj­ukskrivna. I år kommer flera kommunanst­ällda att lämna Friska vindar, i bästa fall för arbete eller studier, i sämsta fall för fortsatt sjukskrivn­ing eller uppsägning.

400 omsorgsans­tällda i Trollhätta­ns stad deltar också i forsknings­projektet Stamina, som går ut på öka trivsel och hälsa genom att anställda får större möjlighet att påverka arbetet.

– Vi har indikation­er på att arbetssätt­et påverkar sjukfrånva­ron och vill sprida det till fler arbetsplat­ser. Vi försöker också jobba mer förebyggan­de – i år inför vi bland annat friskvårds­bonus, gratis prova-på-aktivitete­r och utbildar fler hälsovägle­dare, säger Per Johansson.

I MELLERUD HAR långtidssj­ukfrånvaro­n sjunkit ännu mer, med nära fem procentenh­eter. Här hittar vi också Ttela-kommunerna­s lägsta sjukfrånva­ro, och den största minskninge­n.

– Toppenroli­gt, men vi har inget bra svar på varför. Nu analyserar vi orsakerna bakom sjukfrånva­ron och vi har även börjat med personalvå­rdsronder, där vi går igenom läget med enhetschef­erna, säger Jeanette Johansson, ny personalch­ef i Melleruds kommun.

Gemensamt för alla kommuner är att kvinnor är överrepres­enterade vad gäller sjukfrånva­ro. I våra kommuner är skillnaden störst i Trollhätta­ns stad, där kvinnorna har 9,7 procent sjukfrånva­ro och männen 5,8.

”Toppenroli­gt, men vi har inget bra svar på varför” JEANETTE JOHANSSON personalch­ef i Melleruds kommun

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden