Ttela

Så vill KD minska vårdköerna

- LINUS NILSSON

Överbelägg­ning och ojämlik sjukvård i Sverige var ämnen som diskuterad­es när Ebba Busch Thor (KD) besökte Näl under tisdagsför­middagen.

Partiledar­en gjorde en rundvandri­ng på akutmottag­ningen och förlossnin­gsavdelnin­gen på sjukhuset. Under besöket träffade Ebba Busch Thor (KD), Hala Kalioundji, som jobbar som kulturtolk på förlossnin­gsavdelnin­gen. Hon och hennes kollegor har som uppdrag att hjälpa till att förmedla informatio­n mellan sjukvårdsp­ersonal och patienter.

Tanken är att kulturtolk­arna ska kunna ge en inblick i hur förlossnin­gsvården fungerar i Sverige till någon som är ny inför systemet. I dag erbjuds kulturtolk­ning på arabiska och somali. Tolkarna är en del av den extra satsning inom vården som Västra Götalandsr­egionen finansiera­t.

– I bland kan en patient säga bara ni ger den där sprutan så blir allt bra, då känns det är bra att det finns någon som kan ta reda på vilken spruta som patienten vill ha, säger Emma Svedung, avdelnings­chef på förlossnin­gen.

– I många fall är sprutan smärtstill­ande så att patienten inte ska behöva känna smärta under förlossnin­gen, förtydliga­r Hala Kalioundji.

I JANUARI PRESENTERA­DE Kristdemok­raterna en välfärdspl­an hur man vill förbättra den svenska sjukvården. Den största förändring­en var att avveckla regionsyst­emet med landsting och låta den svenska staten gå in som ensam huvudman. Förstatlig­andet av vården, menar Ebba Busch Thor, kommer göra det lättare att skaffa en helhetsbil­d av vården och likställa den vård som ges i hela landet. Kommer tandvården att förstatlig­as också i förslaget?

– Det kommer såklart att behöva tillsättas en större utredning över förändring­en, men vi är öppna för att tandvården ska kunna inkluderas, säger Ebba Busch Thor.

ETT ANNAT FÖRSLAG som KD vill genomföra är att återintrod­ucera vårdmiljar­den.

– En enda reform kommer inte att förändra sjukvården, det kommer att krävas fler satsningar för att förbättra sjukvården. Däremot har vi sett att det finns en tydlig korrelatio­n mellan den ökade längden av vårdköerna och längden som gått från att vårdmiljar­den avskaffade­s, säger Ebba Busch Thor.

Maria Nilsson, första namn på KD:S lista till landstings­valet, är glad över att Kristdemok­raterna på riksnivå vill satsa mer pengar på vården.

”En patient kan be om en spruta, men vi vet inte vilken spruta de menar.”

EMMA SVEDUNG

HON MENAR ATT en del av de 27 miljarder kronor som KD vill satsa på vården kan bidra till att öppna stängda vårdplatse­r som finns på sjukhuset i dag.

– Satsningen på dubbel betalning för obekväm arbetstid har varit i gång i ett år och det är en del som kan göra Nu-sjukvården mer attraktiv för att locka till sig kvalificer­ad personal, säger hon.

 ?? Bild: PASI HAKOPURO ?? BESÖK. Partiledar­en Ebba Busch Thor presentera­de på tisdagsför­middagen hur Kristdemok­raterna vill minska vårdköerna och likställa vården i landet. Under sitt besök på Näl träffade hon personal från akut- och förlossnin­gsmottagni­ngen.
Bild: PASI HAKOPURO BESÖK. Partiledar­en Ebba Busch Thor presentera­de på tisdagsför­middagen hur Kristdemok­raterna vill minska vårdköerna och likställa vården i landet. Under sitt besök på Näl träffade hon personal från akut- och förlossnin­gsmottagni­ngen.
 ?? Bild: PASI HAKOPURO ?? RUNDVANDRI­NG. Ebba Busch Thor, Kd-ledare, besökte akutmottag­ningen på Näl.
Bild: PASI HAKOPURO RUNDVANDRI­NG. Ebba Busch Thor, Kd-ledare, besökte akutmottag­ningen på Näl.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden