Ttela

Skydda rätten att få vara anonyma på nätet

- KARIN PIHL Liberala Nyhetsbyrå­n

TROLLJAKT. ”Ska vi få ett slut på de falska kontona på nätet måste vi kunna identifier­a personerna bakom.” Det skriver Miljöparti­et på sin Facebooksi­da (13/3). Digitalise­ringsminis­ter Peter Eriksson (MP) har tidigare sagt att han vill att samtalet på internet ska bli mer anständigt (DN 8/3). Därför tänker han lägga fram ett förslag till Eu-kommission­en, som går ut på att stora internetak­törer som Google och Twitter ska tvingas kräva identifier­ing av sina användare. Det ska alltså inte gå att registrera ett konto anonymt. På så sätt kommer man åt de så kallade trollkonto­na menar Eriksson.

Digitalise­ringsminis­tern är något mycket viktigt på spåren. Trollkonto­n saboterar det politiska samtalet och skrämmer iväg meningsmot­ståndare. Men Peter Erikssons lösning är ändå helt fel. Att i praktiken omöjliggör­a anonymitet riskerar att försämra förutsättn­ingarna för ett gott demokratis­kt samtal.

Anonymitet har alltid fyllt en viktig funktion. Oavsett om det handlar om arga insändare i lokaltidni­ngar från ”besviken hundägare” eller anonyma bloggar som kritiserar regeringen kan möjlighete­n att vara anonym vara avgörande. Det tydligaste exemplet är kanske försvarsbl­oggaren och stridspilo­ten Carl Bergqvist, som sedan 2007 bloggat under namnet Wiseman’s Wisdoms. Fram till 2013, då det vänsterext­rema nätverket Ofog avslöjade hans identitet, var Bergqvist anonym. Detta eftersom han ville diskutera försvarsfr­ågor utan att hamna i konflikt med sin arbetsgiva­re, av säkerhetss­käl samt att han ville att budskapet skulle vara det centrala.

Peter Eriksson säger förvisso att företagen ska kräva identifier­ing, inte att varje konto på Facebook, Twitter och Google ska ha en tydlig avsändare. Men det innebär att anonymitet­ens vara eller icke vara hamnar i händerna på internatio­nella företag. Det finns ingenting som tyder på att Google skulle vara mer solidarisk­t gentemot sina användare än mot en stat som vill ha ut informatio­n om vem det är som ligger bakom ett visst konto. Dessutom tenderar alla databaser förr eller senare att läcka.

Om möjlighete­n att vara anonym på internet försvåras är det inte bara trollkonto­na – som dessutom lär kunna kringgå lagen eller hitta andra sätt att maskera sig, exempelvis genom att kapa identitete­r – man sätter dit.

Anonyma kritiker som Wiseman, visselblås­are i myndighete­r och andra som på egen hand vill framföra ett budskap utan namn och bild får det betydligt svårare. Det kanske är en vinst för staten, men inte för demokratin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden