Ttela

Därför blir KD:S vårdval spretigt

VÅRDVAL . När Busch Thor (KD) besökte Näl var vårdfokuse­t hos partiet tydligt. Men vad återstår av partiets politik på området om ett förstatlig­ande faktiskt sker?

- MAX ESKILSSON max.eskilsson@ttela.se 0520-42 26 01

Det är tydligt att Kristdemok­raterna siktar hårt på sjukvårdsf­rågan. När Ebba Busch Thor i går besökte Näl slog hon fast vården som ”valets viktigaste fråga”.

Efter att i början av sin partiledar­tid 2015 ha fokuserat på hårdare frågor som migration, säkerhet och ordning rör sig partiet återigen mot mer bekanta tassemarke­r. Taktiskt sett är ompriorite­ringen för partiet förmodlige­n klok och kan visa sig bli partiets chans att över huvud taget landa över fyraprocen­tsspärren.

Frågorna man lyfter är alla värda att se närmre på även om det mesta känns igen från förra valrörelse­n och till och med tidigare mandatperi­oder.

Alliansreg­eringens så kallade kömiljard ska något modifierad återinföra­s medan landsting och regioner bör avskaffas till förmån för statlig huvudman för vårdsektor­n runtom i landet. Därutöver vill partiet skjuta till stora, riktade statliga resurser som ska stärka vården. ”Det handlar också om smartare pengar”, som partiledar­en uttryckte det på gårdagens pressträff på Näl, och syftade på att en övertro på tillskott inte hjälper om medlen inte används på rätt sätt.

Bland övriga förslag kan nämnas en vårdplatsg­aranti som årsvis ska belöna regioner och landsting med ett månadsgeno­msnitt av goda beläggning­ssiffor.

VAR FÖR SIG är idéerna bra. Vården behöver stora medel de närmaste åren och om det görs på rätt sätt borde köer kunna hållas nere med hjälp av hägrande, ytterligar­e tillskott. Den största risken är att budskapen blir alltför spretiga.

Idén om statlig sjukvård, som Göran Hägglund saluförde redan förra valåret, handlar om en jämlikhets­ambition.

Ett samlat grepp ska helt enkelt bringa ordning och stävja geografisk orättvisa.

DETTA SAMTIDIGT SOM övriga förslag ofta verkar grunda sig tydligt i decentrali­serad vård och förtjänste­r med ett sådant upplägg. Vårdplatsg­arantin skulle innebära prestation­smässiga morötter och även kömiljarde­n är ett incitament för regionala nivån att lyckas särskilt bra för att få belönas.

Det är inte på något sätt konstigt att budgetera för och sy förslag utefter att regioner och landsting finns kvar, även om man vill annorlunda. En majoritet för en omläggning till statlig vård saknas.

Vad otydlighet­en gru ndar sig i är att förslagspu­nkterna, kärnan i partiets vårdpoliti­k, så starkt belönar effektiva regioner.

Vid statliga enheter är det svårt att se samma typer av reformer och förhållnin­gssätt som aktuella, när enhetlighe­ten blir själva riktmärket.

Vad består Kristdemok­raternas vårdpoliti­k egentligen av om ett förstatlig­ande sker?

 ?? Bild: PASI HAKOPURO ?? SJUKHUSBES­ÖK. Busch Thor (KD) besökte Näl i går. Max Eskilsson var på plats.
Bild: PASI HAKOPURO SJUKHUSBES­ÖK. Busch Thor (KD) besökte Näl i går. Max Eskilsson var på plats.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden