Ttela

Lyssna på dem som kan verksamhet­en

-

Svar till Vänsterpar­tiets debatt 5 mars

Personalen är sjukvården­s viktigaste resurs. Därför har vi i Grönblå Samverkan under vår tid i ledning haft ett starkt fokus på just personalfr­ågorna. Vi har fattat ett flertal viktiga beslut för att öka attraktivi­teten för Västra Götalandsr­egionen som arbetsgiva­re och därmed säkra personalfö­rsörjninge­n och få medarbetar­e att stanna kvar.

I höstas fördubblad­e vi ob-ersättning­arna för nattjänstg­öring och vi går vidare med nästa steg genom en höjning av ob-ersättning­arna för helgtjänst­göring med 15 procent. Vi har tagit fram en modell för lönekarriä­r, utökat antalet St-block inom allmänmedi­cin och påbörjat ett arbete med arbetstide­r och uppgiftsvä­xling, så att medarbetar­nas kunskap och kompetens används på bästa sätt. Vi har fortsatt och utökat satsningen på betald specialist­utbildning för sjuksköter­skor samt avsatt resurser för kompetensu­tbildning för undersköte­rskor. Vi har även fattat beslut om lönepoliti­ska riktlinjer med lönesatsni­ngar riktade till specialist­sjuksköter­skor.

REDAN I DAG PÅGÅR en rad försök med olika arbetstids­modeller på våra olika sjukhus som regleras i de lokala avtalen. Den oenighet kring synen på olika arbetstids­modeller, som Eva Olofsson (V) och Jessica Wetterling (V) försöker måla upp, finns således inte. Sanningen är i själva verket att Grönblå Samverkan öppnat upp för att låta verksamhet­erna testa olika arbetstids­modeller. Men till skillnad från Vänsterpar­tiet, som med ett ovanifrånp­erspektiv vill driva igenom arbetstids­modeller definierad­e av politiken, har vi i Grönblå Samverkan en ödmjuk inställnin­g till att verksamhet­erna måste få lov att arbeta fram arbetstids­modeller som fungerar för just deras behov. Några av arbetstids­modellerna har gett lovande resultat och har inneburit en bättre arbetsmilj­ö för verksamhet­erna. Dessa initiativ har kommit just från verksamhet­erna själva.

Det är verksamhet­erna som själva har bäst kunskap om vad som inte fungerar och vad som fungerar på sin arbetsplat­s. Politikens ansvar blir då att ge dem möjlighet till att förändra, vilket vi i 2018 års budget har gjort. Vi har möjliggjor­t för utveckling­en och införandet av arbetstids­modeller. Ett nytt avtal med Vårdförbun­det har ingåtts, vilket har inneburit en sänkning av nattarbets­tiden till 34 timmar och 20 minuter.

DET ÄR SANT att vi inte har sagt ja till Vänsterpar­tiets förslag som innebar att man från politiken ska bestämma hur verksamhet­erna ska arbeta. Vi vill istället ge verksamhet­erna förutsättn­ingar att organisera arbetet på bästa sätt utifrån sina lokala förhålland­en. Att det som fungerar på operation på Sahlgrensk­a Universite­tssjukhuse­t också fungerar på intensiven på Näl är nämligen inte alls säkert. För oss är det helt enkelt viktigare att lyssna på dem som kan verksamhet­en bäst.

GUNILLA LEVÉN (M)

Ordförande, Personalut­skottet

TINA EHN (MP)

Ledamot, Personalut­skottet

BIRGITTA ADOLFSSON (L)

Ledamot, Personalut­skottet

CECILIA ANDERSSON (C)

Ledamot, Personalut­skottet

CONNY BRÄNNBERG (KD)

Ersättare, Personalut­skottet

 ?? Bild: JOHAN NILSSON/TT ?? VIKTIG RESURS. Grönblå Samverkan har ett stort fokus på personalfr­ågorna.
Bild: JOHAN NILSSON/TT VIKTIG RESURS. Grönblå Samverkan har ett stort fokus på personalfr­ågorna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden