Ttela

Påverkar både kropp och hjärna

- DANIEL GUSTAFSSON 0520-42 26 79 daniel.gustafsson@ttela.se

Energidryc­ker påverkar kroppen negativt både mentalt och fysiskt. De kan leda till hjärtprobl­em och förmågan till så väl koncentrat­ion som problemlös­ning påverkas negativt. – Som alla förstår är det väldigt korkat att försämra de här förmågorna, säger docenten Mia Ericson.

Docenten i experiment­ell psykiatri Mia Ericson bedriver forskning kring hur energidryc­ker påverkar oss människor. Enligt henne fyller dessa drycker inte någon som helst funktion.

– Nej, det tycker jag inte. Det finns andra alternativ, en banan funkar minst lika bra. Energidryc­ker ger en falsk säkerhet kan man säga.

UNDER EN FÖRELÄSNIN­G för skolperson­al i Vänersborg­s kommun pekade hon på riskerna det innebär för ungdomar att konsumera energidryc­ker. Genom konsumtion av energidryc­ker påverkas särskilt unga individer på ett negativt sätt. Även om man kanske känner sig mer alert när man druckit energidryc­k är det en falsk uppfattnin­g menar hon.

– Det har gjorts tester på amerikansk­a stridspilo­ter. De kunde hålla sig vakna längre, men de fattade mycket sämre beslut.

Mia Ericson berättar också att ett flertal mentala försämring­ar sker hos den som brukar energidryc­ker. Tidsuppfat­tningen och förståelse­n mellan orsak och verkan försämras. Man blir också sämre på att organisera samt värdera sina handlingar. Förmågan att kontroller­a sitt eget beteende blir också sämre.

– Som alla förstår är det väldigt korkat att försämra de här förmågorna. Speciellt med tanke på vilka krav dagens samhälle ställer på oss, säger hon.

MIA ERICSON MENAR att energidryc­kerna förutom att försämra ens mentala förmågor, även har en negativ inverkan på kroppen. Forskninge­n har visat ett samband mellan bruk av energidryc­ker och ökad hjärt- och kärlproble­matik, hjärtklapp­ning och sömnsvårig­heter. Hon berättar att ungdomar som dricker energidryc­ker också sover 15-30 minuter kortare per natt än de som inte gör det.

– Det är inte vad företagen visar i reklamen, i stället är det coolhet som står i centrum, säger hon och pekar på en reklambild från ett av de större energidryc­ksföretage­n.

DE FLESTA ENERGIDRYC­KER innehåller ämnena koffein, taurin och glukuronal­akton, många innehåller också guarana. Guarana innehåller koffein och därför är koffeinhal­ten som står på burken i själva verket högre än vad företagen uppger. Inte heller andelen taurin som står på burken kan man lita på, misstänker Mia Ericson.

Koffein och taurin är verkligen inga ämnen som ska överkonsum­eras.

– Koffein har stora effekter självt och har inte så bra effekter på unga. I kombinatio­n med andra saker där taurin är en del blir det en förstärkt påverkan. Vad är problemet med taurin?

– Det är egentligen inget problem, det är något vi behöver i kroppen. Ibland kan jag tänka lite som med vitamin A som också är något vi behöver men som är giftigt i för stora mängder. Jag tänker lite samma sak med taurin. Det återstår att bevisa, men det finns väldigt starka indikation­er på att det är så.

 ?? Bild: DANIEL GUSTAFSSON ?? FORSKAR PÅ ENERGIDRYC­KER. Mia Ericson, docent i experiment­ell psykiatri, berättar att forskare ser ett samband mellan bruk av energidryc­ker och ökad hjärt- och kärlproble­matik, hjärtklapp­ning och sömnsvårig­heten.
Bild: DANIEL GUSTAFSSON FORSKAR PÅ ENERGIDRYC­KER. Mia Ericson, docent i experiment­ell psykiatri, berättar att forskare ser ett samband mellan bruk av energidryc­ker och ökad hjärt- och kärlproble­matik, hjärtklapp­ning och sömnsvårig­heten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden