Ttela

Får ingen ersättning för cancervård

-

När cancervård­en i Sverige blev otillräckl­ig åkte Håkan Wästeräng till Finland för att få behandling. Han är nu fri från cancern, men står med vårdkostna­der på 650 000 kronor. – Jag har gått in för att inte gräva ner mig i det här. Hade jag inte gjort behandling­en så hade det varit illa, säger han.

I höstas skrev TTELA om Håkan Wästerängs kamp mot prostataca­ncern. Efter att ha bestridit Försäkring­skassans beslut flera gånger har han nu för tredje och sista gången fått beslut: kostnadern­a kommer inte ersättas.

– Eftersom jag bor i Västra Götalandsr­egionen och den behandling­en inte finns som ordinär behandling här så får jag inte ersättning för behandling­en utomlands.

Ett annat argument är att behandling­en är experiment­ell, men enligt Håkan Wästeräng är den nu godkänd inom EU.

– Men det hjälper inte utan den måste erbjudas i Västra Götalandsr­egionen, säger han.

De totala kostnadern­a, inklusive resor och hotell, uppgår till 750 000 kronor.

– Men det visste jag redan från början att de kostnadern­a inte ersätts. Hur mår du nu?

– Jag mår alldeles utmärkt. Jag har 110–120 procent i arbetstid. Jag har inget val. Jag har ett tungt jobb, men det är bara att bita ihop.

ELIN RANESJÖ

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? KOSTSAMT. Håkan Wästeräng från Vänersborg åkte till Finland för vård. Nu får han själv stå för kostnadern­a.
Bild: STEFAN BENNHAGE KOSTSAMT. Håkan Wästeräng från Vänersborg åkte till Finland för vård. Nu får han själv stå för kostnadern­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden