Ttela

Bröt käke på medfånge – två åtalas

- VIKTORIA OSKARSSON

Offret fick flera slag i ansiktet och bröt käken på två ställen. Detta inne på anstalten Brinkeberg. Nu åtalas två interner för misshandel­n.

Det var i april förra året som personal upptäckte misshandel­n. På kvällen, när det var dags för inlåsning, såg en personal hur två interner, de nu åtalade, stod inne i en annan interns rum. Vid sängen stod den tredje internen, offret vars rum det hela utspelade sig i, hukad och han stönade. Det visade sig att internen blödde kraftigt från munnen.

Personalen på anstalten fattade misstanke om en misshandel och låste in de två internerna, 23 år och 21 år, i ett annat rum och larmstyrka tillkallad­es. Offret fördes till Näl där det konstatera­des att han brutit käken på två ställen.

I förhör har offret sagt att han minns hur han vände sig om i sin cell och fick det första slaget. Han pekar ut 21-åringen som slog det första slaget. Vidare försökte han skydda sig men fick i alla fall 20 slag till, slag som enligt honom var riktade mot huvudet.

De två nekar till brott. De har i förhör uppgett att de hört hur internen legat och stönat utanför ett rum, och att de sedan hjälpt honom in på rummet.

Enligt offret var 21-åringen skyldig honom pengar, och att det kanske var motivet till slagen.

Med i bevisninge­n finns bland annat utlåtande från Rättsmedic­inalverket som uppger att skadorna talar stark ha orsakats av kraftiga knytnävesl­ag mot hakan.

23-åringen hade vid tidpunkten för händelsen cirka två veckor kvar innan villkorlig frigivning på sitt tio månader långa fängelsest­raff. 21-åringen hade hunnit avtjäna fyra månader av ett fängelsest­raff på ett år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden