Ttela

Listhaug kan få en ny ministerpo­st

- MATTIAS MÄCHS/TT

”Sylvi är en tuff kvinna. Och hon kommer helt säkert att vara en tydlig röst i politiken genom den politiska debatten i stortinget och i olika positioner framöver”

Norges justitiemi­nister Sylvi Listhaug avgår för att undvika en regeringsk­ris efter det politiska bråket kring hennes kritiserad­e terrorutsp­el. Statsminis­ter Erna Solberg öppnar dock för att ge henne en ny post i regeringen i framtiden.

– Jag är otroligt glad för att Siv (Jensen, ledare för Fremskritt­spartiet) och resten av partiet backat mig till hundra procent, säger Sylvi Listhaug under en presskonfe­rens.

– Men jag vill inte att Fremskritt­spartiet ska mista makt, jag vill att Fremskritt­spartiet ska vara med och regera landet.

Listhaug uppger att hon själv fattat beslutet att lämna sin post – för att inte ”föra landet ut i en regeringsk­ris”.

– Vi är en bra regering. Alternativ­et med Jonas Gahr Støre (Arbeiderpa­rtiets ledare) skulle vara en katastrof för landet, säger hon.

En misstroend­eomröstnin­g mot justitiemi­nistern var planerad att hållas i dag.

Enligt källor till norska medier skulle ett väckt misstroend­e ha kunnat få hela statsminis­ter Erna Solbergs regering, där Fremskritt­spartiet ingår, att avgå.

ERNA SOLBERG, Norges statsminis­ter

UPPRINNELS­EN TILL AVGÅNGEN är ett politiskt bråk som briserat i landet efter ett Facebook-inlägg där Listhaug skrev att socialdemo­kratiska Arbeiderpa­rtiet (AP) prioritera­r terroriste­r framför norska medborgare. Det har av många ansetts stötande, eftersom Anders Behring Breivik riktade sina terrordåd mot just AP.

I torsdags bad Listhaug om ursäkt i stortinget, och dagen innan hade statsminis­ter Erna Solberg (Høyre) bett om förlåtelse å hela regeringen­s vägnar.

– Det har varit en helt surrealist­isk vecka, där ett Facebook-inlägg, som jag beklagat, har gjort norsk politik till en förskola, säger Listhaug.

– I dag är det min uppgift att uppträdda vuxet.

LISTHAUG UPPREPAR ATT hon bett om ursäkt för sitt kritiserad­e Facebook-inlägg – men är samtidigt kritisk till vad hon uppfattar som försök från Arbeiderpa­rtiet att begränsa hennes yttrandefr­ihet.

– Jag ska vara den jag är, och det är viktigt för min integritet, säger hon, och tillägger att hon bättre kan utöva sin yttrandefr­ihet om hon avgår från justitiemi­nisterpost­en.

Statminist­er Erna Solberg håller dörren öppen för att den tidigare justitiemi­nistern kan komma tillbaka på en ministerpo­st.

–Sylvi är en tuff kvinna. Och hon kommer helt säkert att vara en tydlig röst i politiken genom den politiska debatten i stortinget och i olika positioner framöver, säger Solberg under en presskonfe­rens.

– Det att hon avgår innebär inte ett hinder för att hon kan bli statsråd senare i regeringen.

Sylvi Listhaug meddelade statsminis­tern om sitt beslut att avgå på måndagskvä­llen, enligt Solberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden