Ttela

Bakslag i dröm

SYRIEN: KURDERNA FICK INGEN HJÄLP MOT TURKISK OFFENSIV

-

* * * * * * * *

De kämpade sida vid sida med USA i kampen mot IS. Men när turkiska styrkor gick in i den kurdstyrda enklaven Afrin gjorde amerikaner­na ingenting för stoppa angreppet. – När kurderna har gjort sin plikt så släpper man dem, säger författare­n Ingmar Karlsson.

Det är en osannolik plats för ett demokratis­kt experiment. Men faktum är att kriget möjliggjor­de för de marginalis­erade kurderna att fokusera på bildandet av en autonom region i norra Syrien, längs med gränsen till Turkiet. När turkiska styrkor nu har gått in i Afrin är det ett hårt slag mot självstyre­projektet som har sträckt sig över tre kantoner i det område som kurderna kallar Rojava.

– Vad vi ser är ett första steg i en nedmonteri­ng av den kurdiska staten, säger Ingmar Karlsson, tidigare generalkon­sul i Istanbul och författare till en bok om kurdernas historia.

– Att bygga en politisk utopi i gränstrakt­erna mellan Irak, Syrien och Turkiet under pågående krig, med alla stormakter involverad­e, är ett ganska hopplöst projekt. En idealism som kommer att krossas totalt.

UNDER KAMPEN MOT IS i Irak och Syrien hyllades de kurdiska styrkorna för sina insatser, som bidrog till att den militanta jihadiströ­relsen ses som besegrad – åtminstone territorie­llt. När Turkiet inledde ”operation olivkvist” och gick in i Afrin med stridsvagn­ar och artilleri förväntade sig många kurder en gentjänst från västländer­na, i synnerhet från USA som varit en nära allierad.

Men i stället har ännu ett välbekant kapitel inletts i den långa historien om kurdernas strävan efter en egen stat, en ömsom fredlig, ömsom väpnad, kamp kantad av svek och brutna löften.

– Kurderna har använts av USA som ett instrument för att bekämpa IS. Och det är inte första gången som de har utnyttjats som en bricka

 ??  ?? Turkiet och allierade syriska rebeller inledde offensiven mot Afrin den 20 januari 2018. Större delen av striderna har koncentrer­ats till det bergiga gränsområd­et mellan Turkiet och Syrien. Insatsen har fått namnet ”operation olivkvist”.
Afrin är en...
Turkiet och allierade syriska rebeller inledde offensiven mot Afrin den 20 januari 2018. Större delen av striderna har koncentrer­ats till det bergiga gränsområd­et mellan Turkiet och Syrien. Insatsen har fått namnet ”operation olivkvist”. Afrin är en...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden