Ttela

”Jag tar ut svängarna”

JUBILAREN: GLASKONSTN­ÄREN ULRICA HYDMAN VALLIEN FYLLER 80 ÅR

- EYAL SHARON KRAFFT/TT

Ulrica Hydman Vallien är en av Sveriges mest namnkunnig­a glaskonstn­ärer som dessutom rönt stort internatio­nellt genomslag för sina olika glasföremå­l och konstverk. Hennes omåttligt populära glasserier med bland annat färgglada tulpaner, svartvita kvinnoansi­kten och fantasiegg­ande ormar har blivit en del av vårt kollektiva arvegods.

Hon förklarar tanken med dessa ikoniska serier sittande framför en brasa i kakelugnsr­ummet hemma i Småland i sitt hus från 1700-talet. Hon har en ungdomlig utstrålnin­g över sig.

– Tulpaner är väldigt dekorativa. När jag gjorde dem trodde jag att de var svenska, men efteråt har jag lärt mig att lökarna kommer från Holland. Ett lyckligt misstag. Kvinnoansi­kten är till för att försöka skapa ögonkontak­t med köparen och signalera ”jag vill ha dig!”.

Hon bjuder på ett hjärtligt skratt.

ORMARNA HAR RÖTTER i barndomen i Stockholm. Ulrica lekte fridfullt vid en rishög intill ett snokbo. När mamma kom ut och såg vilka dottern klappade på var det slut på friden. Men då hade fyraåringe­n redan fått den slingrande formen på näthinnan.

Även hennes skål med svarta råttor är vida omtalad.

– Den gjorde jag på pin kiv. Erik Rosen, dåvarande chef på Kosta Boda glasbruk, sa att jag inte skulle tro att det var en lekstuga. Så jag sa till honom att han får förstå att jag måste få göra som jag vill då och då. Jag vill inte foga mig hela tiden.

FÖR ATT SLÅ vakt om sin frihet har hon alltid jobbat som frilans. Varje uppdrag ger en ny kick.

– Jag blir inspirerad av att lösa problem. Jag tänker i bilder och går i gång när jag ser en lösning framför mig. Att jobba känns både lustfyllt och ångestladd­at – en bra blandning. Nu tecknar och målar jag igen och känner ångest för att jag är ute efter nya former att uttrycka mig på. I stället för starka färger som jag brukar ha letar jag efter lugnare nyanser. Så det är spänning i luften!

Hemlighete­n bakom hennes världsberö­mda djärva kreativite­t kan först låta barnsligt enkel:

– Jag bejakar, jag är inte så rädd av mig. Jag vill klämma ur mig det som är viktigt – och får på köpet även det som är oviktigt. Det är skönt att ösa ur sig och plocka det som är bra. Jag vet inte alltid vad jag gör, men det blir ofta bra. När jag är osäker är Bertil behjälplig.

Bertil är maken och konstnären Bertil Vallien.

INTE SÄLLAN HAR Ulrica Hydman Vallien kritiserat­s för att vara alltför kommersiel­l, men hon har ändå hållit fast vid sin linje. Tryggheten bottnar * Fyller: * * * *

”Med hela familjen, vi är rätt många.” * Om att fylla 80: ”Det känns helt okej. Jag är glad att jag är 80.” * Fritidsint­ressen: ”Jag älskar att cykla och åka båt. Jag gillar naturen, att läsa och umgås med människor.” * Konstnärli­gt testamente: ”Uttryck dig själv och var modig. Våga sticka ut hakan. Gör det du tror på just nu.” *

i att hon var storasyste­r i en femhövdad syskonskar­a, framhåller hon.

– Jag var med och bestämde och var viktig i familjen. Jag fick mycket uppskattni­ng. Jag blev en av få som blev uttagna till Konstfack och sedan åkte Bertil och jag till USA i två år. Där lärde jag mig att tro på mig själv. Tillbaka i Sverige trodde jag att jag skulle klara allting!

Ulrica Hydman Valliens stora vändpunkt kom när Erik Rosen ville att 34-åringen skulle formge glas. Han hade sett hennes djuroch människofi­gurer i keramik och uppenbarli­gen gillat hennes storslagna stil.

– Jag tar ut svängarna rejält. Även i privatlive­t?

– Ja! Jag skiftar raskt mellan att vara glad och argsint. Jag kan bli arg när folk inte svarar när jag pratar med dem eller när jag halkar och slår i baken – då blir jag förbannad på mig själv för att ha varit så slarvig. Jag tillåter mig att vara dum och är snabb med att erkänna att jag var det och be om förlåtelse. Sedan är jag snäll och glad igen. Vill du veta mer kan jag hämta Bertil.

Världskänd­a glaskonstn­ären Ulrica Hydman Vallien tar ut svängarna både i privatlive­t och i konsten. Det senare är kanske en av hemlighete­rna bakom den ovanligt pigga 80-åringens flödande kreativite­t. Samtidigt grunnar hon stilla på när det är dags att sätta punkt.

BERTIL VALLIEN PAUSAR tidningslä­sandet i köket och lämnar sitt omdöme, baserat på 55 års tvåsamhet.

– Ulrica är på gränsen till oförskämt uppriktig i alla lägen. Hon är också bra på att ställa saker till rätta. Hon gör saker direkt och ångrar sig aldrig, säger han.

Både privatlive­t och jobbet är i det närmaste på topp. Bara en sak kan vålla Ulrica Hydman Vallien visst huvudbry.

– Det är viktigt för mig att långsamt förstå att man kommer att dö. Jag är 80 och har ändå inte riktigt förstått det ännu. Jag funderar på hur länge jag vill vara med och vill förstå när det räcker för mig.

Men just nu är det bråttom för hon ska på yoga och i morgon är det vattengymp­a som står på schemat.

– Jag är pigg och har det bra i livet, jag har en bra make och fina barn och barnbarn. När jag är här i Småland badar jag i isvak hela vintern, även när det är tio grader kallt. Det piggar upp mig. När jag kliver upp ur vaken känner jag lyckan strömma över hela mig.

 ?? Bild: SUVAD MRKONJIC/TT ?? ORÄDD. Hemlighete­n bakom Ulrica Hydman Valliens världsberö­mda djärva kreativite­t är enkel: ”Jag bejakar, jag är inte så rädd av mig. Jag vet inte alltid vad jag gör, men det blir ofta bra”, säger hon.
Bild: SUVAD MRKONJIC/TT ORÄDD. Hemlighete­n bakom Ulrica Hydman Valliens världsberö­mda djärva kreativite­t är enkel: ”Jag bejakar, jag är inte så rädd av mig. Jag vet inte alltid vad jag gör, men det blir ofta bra”, säger hon.
 ??  ?? 80 år den 24 mars.
Gör: Konstnär.
Dubbelt aktuell: Utställnin­g på Piteå konsthall (20/6–4/8) och på Vida Museum på Öland (vernissage 18/8).
Familj: Maken Bertil, två söner med hustrur och sex barnbarn.
Bor: Småland, skärgården och Stockholm.
Så...
80 år den 24 mars. Gör: Konstnär. Dubbelt aktuell: Utställnin­g på Piteå konsthall (20/6–4/8) och på Vida Museum på Öland (vernissage 18/8). Familj: Maken Bertil, två söner med hustrur och sex barnbarn. Bor: Småland, skärgården och Stockholm. Så...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden