Ttela

ENKÄT: UPPLEVER DU NÅGRA PROBLEM MED ENERGIDRYC­KER PÅ DIN SKOLA? HAR NI ETT FÖRBUD?

-

Rådaskolan Mellerud Robert Olsson:

– Forskninge­n visar att det inte är nyttigt, men det är många ungdomar som dricker det. Därför har vi ett förbud.

Nya skolan, Trollhätta­n Josefin Karlsson:

– Vi har i dag inga problem med energidryc­ker. Tidigare var det ett problem, men de försvann när vi införde ett förbud.

Fridaskola­n, Trollhätta­n Rektor Anna Ågren:

– Hos oss är inte energidryc­ker något problem. Vi har inget uttalat förbud, men uppmanar eleverna att inte dricka energidryc­ker. Vi pratar med eleverna om vilka hälsoriske­r som finns, det gör vi med godis också.

Sylteskola­n, Trollhätta­n Henrik Stålheim:

– Vi upplever inte energidryc­ker som ett problem. Vi har inget förbud och det är inget vi planerar i dagsläget.

Hjortmosse­skolan, Trollhätta­n Peter Heddelin:

– Sen ett år tillbaka är det förbjudet på skolan. Vi har förbjudit både energidryc­ker och läsk, vatten får man dricka på skolan.

Sjuntorpsk­olan Marie Stadesjö:

– Dryckerna är en del av en ungdomskul­tur och många dricker energidryc­ker i stället för Fanta. Om en lärare ser en elev dricka en energidryc­k pratar de med eleven om att det inte är bra. Vi försöker ha ett café med ett bra utbud i stället.

Stavreskol­an, Trollhätta­n Tomas Malmin:

– Vi har inget förbud mot energidryc­ker. Även om det kan förekomma är det ingen som lyft det som ett problem.

Skogshöjde­ns skola, Trollhätta­n Fredrik Angelteg:

– Nej, det skulle jag inte säga. Vi har jobbat mycket med eleverna och tagit upp hälsoriske­rna i NO undervisni­ngen. Det är inte tillåtet på skolan, ser vi att någon dricker energidryc­k tar vi också kontakt med vårdnadsha­varen.

Kronan, Trollhätta­n Djeno Mahic:

– Det gör vi inte. Vi har varit väldigt tydliga med att man inte får ha energidryc­ker på skolans område.

Strömslund­sskolan, Trollhätta­n Pierre Åkerblom:

– Nej, vi har väldigt lite energidryc­ker på skolan. Vi diskuterar hälsoaspek­terna med eleverna, både genom en aktiv skolsköter­ska och lärarna tar upp det i sina ämnen. Skulle vi se att en elev har med sig energidryc­k tar vi ett snack med eleven. Vi har också uppmanat affärsinne­havare i vårt område att inte sälja.

Paradissko­lan, Trollhätta­n Mina Anger:

– Det är många som dricker energidryc­ker. Men det är inte specifikt ett problem, många äter godis och det är heller inte bra. Vi har inget förbud, men brukar säga till eleverna att de inte har åldern inne.

Lyrfågelsk­olan, Trollhätta­n Claes Hellborg:

– Det är ett växande problem och vi har precis börjat diskutera frågan. Det är lite för tidigt att börja prata om ett förbud, vi vill se hur andra skolor i Trollhätta­n resonerar.

Silvertärn­an, Vänersborg Pia Hellåker:

– Vi har ett totalförbu­d. Några elever kanske försöker lura oss, men energidryc­ker är inget bekymmer för oss.

Torpaskola­n, Vänersborg Linda Lehtinen:

– Det är inte tillåtet men eleverna köper det i butikerna. Sen är det alltid en diskussion kring vad som är energidryc­k och inte.

Vänerparke­ns skola, Vänersborg Åsa Dahlgren:

– Vi har sagt till eleverna att det är förbjudet. Vi har pratat med både elevråd och personal, förbudet efterlevs väldigt bra även om vissa kanske dricker ibland på skolan. Vår fritidsled­are har också pratat om hälsoriske­rna för alla klasser.

 ??  ??
 ?? Bild: ANDERS WIKLUND/TT ?? Vi har försökt få svar från samtliga högstadies­kolor. Det här är de rektorer vi har lyckats nå.
Bild: ANDERS WIKLUND/TT Vi har försökt få svar från samtliga högstadies­kolor. Det här är de rektorer vi har lyckats nå.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden