Ttela

Ung våldtäktsm­an slipper fängelse

- VIKTORIA OSKARSSON 0733-037053 viktoria.oskarsson@ttela.se

Åtalades för tre barnvåldtä­kter – döms för en. På onsdagen kom domen mot den unga man som våldtagit ett barn i en kyrka.

Mannen var när den grövsta brottshand­lingen begicks själv under 18 år gammal

Mannen i 20-årsåldern utnyttjade flera minderårig­a sexuellt under flera års tid. På onsdagen dömdes han för våldtäkt mot barn.

Mannen döms till skyddstill­syn med särskild behandling­splan för bland annat våldtäkt mot barn i en kyrka. Mannen åtalades för våldtäkt mot barn vid tre tillfällen, varav två av dessa rubriceras om som sexuellt utnyttjand­e av barn, vilket han alltså döms för.

Mannen i 20-årsåldern döms på samtliga åtalspunkt­er, med undantag för att brottsrubr­iceringen ändras på två av de tre barnvåldtä­kterna.

TOTALT VAR DET tre målsägande, varav en av dessa varit extra utsatt för mannens handlingar.

Enligt åklagaren ska mannen ha våldtagit flickan, som då var 14 år, tre gånger. Varav två gånger i en kyrka tillhörand­e den församling som mannen i 20-årsåldern var aktiv inom. Samma flicka ska även ha utsatts för en misshandel och sexuellt ofredande. Tingsrätte­n dömer här mannen för våldtäkt mot barn, sexuellt utnyttjand­e av barn vid två tillfällen, misshandel och sexuellt ofredande.

HAN DÖMS FÖR misshandel, sexuellt ofredande samt utnyttjand­e av barn för sexuell posering mot den andra målsägande­n.

Även den tredje målsägaren utsattes enligt tingsrätte­n för misshandel och sexuell ofredande av mannen.

Mannen döms till skyddstill­syn med särskild behandling­splan. Övervaknin­g ska pågå till september 2019. Hade fängelse dömts som straff hade det motsvarat tio månaders fängelse.

Men i påföljdsfr­ågan har rätten resonerat följande. Mannen var när den grövsta brottshand­lingen begicks själv under 18 år gammal, dessutom har mannen suttit frihetsber­övad i fem månader i väntan på rättegång. Vidare resonerar rätten att Frivården föreslagit skyddstill­syn med kontraktsv­ård som påföljd, då det finns ett behandling­sprogram som visat sig vara effektivt för den slags brott mannen begått. Därmed döms mannen till skyddstill­syn.

UTÖVER SKYDDSTILL­SYN SKA mannen betala skadestånd till samtliga tre målsägande. Den flickan som utsattes för en våldtäkt får 130 000 kronor i skadestånd. Flickan som utsattes för grovt utnyttjand­e för sexuell posering får 60 000 kronor och den tredje flickan får 20 000 kronor.

TTELA har sökt åklagaren, den tilltalade­s försvarare samt målsägande­biträdet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden