Ttela

Valet av skola

SVERIGE: SOCIOEKONO­MISK BAKGRUND HAR FÅTT STÖRRE BETYDELSE

-

Eleverna i skolan har blivit allt mer uppdelade utifrån familjebak­grund. Hur bra det går för barnen i skolan påverkas dessutom i allt större utsträckni­ng av vilken skola de väljer.

Enligt lag ska den svenska skolan vara likvärdig: alla barn ska få en skola av hög kvalitet oavsett vilka förutsättn­ingar och vilken bakgrund man har. Men en ny rapport från Skolverket visar att så är långt ifrån fallet.

UNDER 2000-TALET har skolsegreg­ationen ökat på så vis att eleverna blivit allt mer uppdelade utifrån sin socioekono­miska bakgrund och sin migrations­bakgrund. Barn med olika bakgrund möts alltså mer sällan i skolan i dag.

Skolverket konstatera­r också att det fått en allt större betydelse vilken skola eleven går i. Om eleven väljer en skola med vad Skolverket kallar gynnsam socioekono­misk sammansätt­ning får de högre betyg än om de går i en skola med mindre gynnsam socioekono­misk sammansätt­ning. De som har sämre förutsättn­ingar med sig hemifrån påverkas mest.

Att faktorer som föräldrarn­as inkomst och härkomst påverkar barnens resultat i skolan är inget nytt. Men efter att betydelsen under lång tid legat på ungefär samma nivå, har den sedan slutet av 00-talet ökat visar rapporten. Utlandsföd­da elever påverkas mest av detta.

SKOLVERKET­S generaldir­ektör Peter Fredriksso­n säger att det är flera olika delar som samspelar till att det ser ut som det gör:

– Segregatio­nen vi ser i samhället, med boendesegr­egation, det vet vi påverkar skolor. Sedan förstärks detta av det fria skolvalet och etablering­en av friskolor. Det här skapar förutsättn­ingar som

 ??  ?? NEGATIV FÖRÄNDRING. Enligt rapporten har skillnader­na mellan skolorna ökat.
NEGATIV FÖRÄNDRING. Enligt rapporten har skillnader­na mellan skolorna ökat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden