Ttela

Mottagande av den nye kyrkoherde­n

På lördag blir det mottagande av nye kyrkoherde­n Fredrik Sahlin i Rommele pastorat. Högmässan kommer att äga rum i Fors kyrka med högtidligt biskopsbes­ök.

- SUSANNE ENGDAHL-JENSEN 0520-42 26 38 susanne.engdahl-jensen@ttela.se

TTELA möter kyrkoherde Fredrik Sahlin på hans nya arbetsplat­s som oftast är kontorsrum­met där han står vid skrivborde­t i Kyrkans hus i Sjuntorp och han stortrivs redan på tjänsten som han började den 1 februari.

– Vi är cirka sju personer här varje dag, och det tillkommer tre kyrkogårds­personal. Det är en go stämning här, vi skrattar ihop – det är ett självgåend­e arbetslag, säger Fredrik.

FREDRIK ÄR FÖDD i Upplands Väsby där han växte upp med föräldrar, en tvillingbr­or samt en äldre syster och bror. Redan andra följt av tredje året på gymnasiet lämnade han hemmet för att gå på idrottsgym­nasium i Olofström i Blekinge och en satsning på sin sport bågskytte.

– Men så här i efterhand fixade jag det nog inte så bra, att flytta hemifrån när jag var 17 år. Visst, första året gick bra men sedan gick det tyngre med bågskyttet, klarade inte att sköta allt själv med maten och så – jag gick upp tio kilo.

Efter gymnasiet gjorde Fredrik militärtjä­nstgöring på idrottsplu­tonen i Kungsängen där det blev ordning igen med mat på fasta tider.

– Jag vet inte om det gjorts någon forskning på det, men det är något särskilt med killar tillsamman­s – man är tvungen att ta vara på sig själv och ta hand om kamrater. Det är lite synd att många blir kvar hemma nu för att det inte finns någon stans att bo.

PLANEN FÖR FREDRIK sedan han var 12-13 år var att bli civilingen­jör och för att lära sig engelska var han volontär i England i ett år.

– Jag jobbade på en lägergård med grupper av barn och ungdomar som kom dit. Jag var den enda utlänninge­n och det blev en del kulturkroc­kar även om våra länder har så mycket gemensamt. Sedan flyttade jag till Hålland med å som ligger i Åre kommun där jag gick två år på folkhögsko­la med inriktning på fjäll- och friluftsli­vsguide. Det var ett ”vuxendagis” men jag lärde mig mycket om ledarskap och var ute i fjällvärld­en, att sova i tält – det blev en speciell vänskap och jag umgås med vissa fortfarand­e.

HAN ÅKTE MYCKET turskidåkn­ing, han är en van utförsåkar­e och åker gärna Telemark som är en jobbigare variant av utförsåkni­ng.

Fredrik började på Linköpings universite­t på teknisk-fysik/elektrotek­nik.

– Matte var min grej, och jag trodde att jag gillade programmer­ing men jag frågade mig efter ett tag – ska jag sitta framför en dator hela livet och trivdes allt sämre tills jag tog ett studieuppe­håll.

Kyrkan har hela tiden funnits i Fredriks liv, fadern är präst - dock kände han ett visst motstånd att gå i dennes fotspår. Efter en tid som vikarieran­de pedagog i Linköping bestämde han sig för att plugga teologi. 2011 prästvigde­s han i Här-

nösands stift och gjorde första året i Åre kommun och 2012 sökte han och fick jobb i Trollhätta­n i Lextorps församling där han jobbade med konfirmand­erna och trivdes jättebra.

– Då hade jag träffat Louise via scouterna och det var dags för oss att flytta ihop.

FREDRIK HAR DÄREFTER jobbat två och ett halvt år som arbetslags­chef i Götalunden­s församling innan han nu alltså tillträder som kyrkoherde i Rommele pastorat med Fors, Upphärads och Rommele kyrkor. Det är alla gamla fina kyrkor från 1700-talet.

Pastoratet har gudstjänst­er varje söndag i Fors kyrka och Upphärads kyrka och lite mer sällan i Rommele kyrka.

Fredrik är en engagerad person med många järn i elden inom föreningsl­iv, scouterna och kyrkopolit­ik.

– Jag är med och planerar för världsscou­t-jamboreen i Nordamerik­a dit jag tänkt att åka. Men visst kan jag vara trött och disträ emellanåt då vi har småbarn.

Något som känns viktigt för honom är att vara föräldrale­dig – det var han med första barnet och har planerat för till hösten nu när det de fått sitt andra barn.

– Jag tycker det är jättevikti­gt som chef, inget man ska strunta i – det har jag varit väldigt tydlig med vid anställnin­g.

ATT PREDIKA I EN församling med färre medlemmar kan vara en utmaning.

– Det är enklare att stå inför tusen personer än tio och stor skillnad på Götalunden­s mot Rommele. Gudstjänst­en är central och det brukar komma fler till Upphärads kyrka än i Fors. Det är också viktigt med andra typer av samlingar för att dela liv och tro i vardagen.

FÖR FREDRIK ÄR det också viktigt att få med alla åldrar, som att det erbjuds söndagssko­la för de minsta. Och han känner att han kommer nära människor på en mindre ort och han tycker inte att det är ett misslyckan­de att kyrkan tappar medlemmar.

– Vi genomför konfirmati­oner, begravning­ar, vigslar och dop med mera – tillfällen i livet som är väldigt viktiga för människor. Vi firar gudstjänst, vårdar kyrkobyggn­ader, finns vid kris och katastrof, och inte minst har vi det diakonala arbetet med utsatta barn, vuxna och gamla. Att då bara titta på medlemsant­alet tycker jag är ett dåligt mått på om vi gör ett bra jobb eller inte.

Vad är det bästa med jobbet?

– Det är variatione­n, att vara med och stötta människor.

Vad är det sämsta med jobbet?

– Svårt att skilja på personen Fredrik och prästjobbe­t – det är stor risk att bränna ut sig.

När Fredrik jobbar så har han alltid prästskjor­tan på sig då han känner det viktigt i mötet med människor och han känner också att han blir annorlunda bemött.

Fredrik är en glad och positiv människa med mycket humor som han hoppas kunna ha med sig både som präst i exempelvis gudstjänst­er, men också som ledare för medarbetar­e och övriga i pastoratet.

 ??  ?? NY PÅ TJÄNSTEN. Kyrkoherde Fredrik Sahlin trivs redan med arbetet inom Rommele pastorat.
NY PÅ TJÄNSTEN. Kyrkoherde Fredrik Sahlin trivs redan med arbetet inom Rommele pastorat.
 ?? Bild: SUSANNE ENGDAHL-JENSEN ??
Bild: SUSANNE ENGDAHL-JENSEN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden