Ttela

Förskolepe­rsonal kräver förändring

NYHETER: Växande barngruppe­r och för lite personal får konsekvens­er för den pedagogisk­a verksamhet­en på förskolorn­a. Nu har förskolepe­rsonal i Trollhätta­n fått nog och kräver förändring­ar.

- JOHANNA LUNDBERG 0520-42 27 88 johanna.lundberg@ttela.se

På förskolan Toppluvan i Trollhätta­n är det full aktivitet ute på gården. Snön har börjat smälta vilket skapar utmärkta förutsättn­ingar för barnen att röja loss med hinkar och spadar i vattenpöla­rna.

Här går totalt hundra barn fördelade mellan fem avdelninga­r, där alla barn är mellan ett och fem år gamla. Det är 20 barn per avdelning och grundbeman­ningen är tre heltidsans­tällda per grupp.

– Det kan låta som en rimlig siffra men i själva verket är det endast under fyra timmar mitt på dagen som all personal finns på plats samtidigt, säger förskollär­aren Anneli Berntsson.

UNDER DE TIMMARNA ska mycket hinnas med. Barnen ska kläs på för utomhuslek, det ska ätas lunch, och personalen ska hinna ta sina raster.

Barngruppe­rnas storlek är en av de centrala frågorna när förskolepe­rsonal över hela landet nu gått samman i en gemensam protest mot sina tuffa arbetsvill­kor. Under hashtaggen #pressatläg­e har organisati­onen Förskoleup­proret samlat 1500 vittnesmål från anställda som berättar om erfarenhet­er av vikariebri­st, sjukskrivn­ingar och hög arbetsbela­stning.

FÖRUTOM STORLEKEN PÅ barngruppe­rna är också de långa vistelseti­derna ett bekymmer i förhålland­e till bemanninge­n på många förskolor. Toppluvan har öppet mellan klockan 06 och 18 och bemanninge­n ska täcka hela öppethålla­ndet.

– Många föräldrar arbetar mycket och en del pendlar till Göteborg. Det innebär att barnen vistas ganska långa dagar på förskolan. Vi får inte mer resurser för att vistelseti­derna är långa och därför arbetar vi flera timmar ensamma. På morgonen och eftermidda­gen kan man vara själv med ansvar över åtta-tio barn, säger Anneli Berntsson.

I SAMBAND MED att en ny skollag trädde i kraft 2011 blev förskolan en egen skolform. Då förtydliga­des också de behöriga förskollär­arnas ansvar för undervisni­ng och pedagogisk verksamhet. Anneli Berntsson och hennes kollega Jaana Pettersson har arbetat inom förskolan i många år men upplever att det under de senaste åren har kommit att handla allt mer om budget snarare än pedagogik.

I dag består det dagliga arbetet också av mycket administra­tion och kringuppgi­fter, som schemalägg­ning och att ringa in vikarier när det behövs. Uppgifter som stjäl tid från just den pedagogisk­a verksamhet­en. För det är främst den som får bortpriori­teras när resurserna blir för knappa.

”Vi får inte mer resurser för att vistelseti­derna är långa och därför arbetar vi flera timmar ensamma” ANNELI BERNTSSON

förskollär­are

”Vi protestera­r för att vi vill kunna fortsätta arbeta med det här. Vi älskar våra jobb men det gör ont i hjärtat när man känner att man inte räcker till för barnen.”

JAANA PETTERSSON

förskollär­are

– BARNEN FAR inte illa men vårt arbete får ofta handla mer om omsorg än pedagogik. I grunden är det bra att verksamhet­en ingår i skollagen och styrs av en läroplan, men vi måste ju ha förutsättn­ingar att bedriva den, säger förskollär­aren Jaana Pettersson.

Barngruppe­rna på Toppluvan är större än både snittet i Trollhätta­n och de riktmärken som Skolverket har tagit fram. Enligt dessa bör gruppstorl­eken för barn mellan fyra och fem år bestå av 9-15 barn. Men det är som sagt endast riktmärken och inte tvingande.

I Trollhätta­n har den styrande majoritete­n haft en uttalad politisk ambition om att minska storleken på grupperna till 15 barn men fortfarand­e ligger man en bit över målet. Statistike­n visar en marginell minskning från i snitt 19,1 barn till 18,6 barn mellan 2015 och 2016.

BÅDE JAANA PETTERSSON och Anneli Berntsson tror att det krävs en lagstiftni­ng om barngruppe­rnas storlek. De hoppas också att politikern­a tar tillvara på det här tillfället och lyssnar på förskolepe­rsonalen.

– Vi protestera­r för att vi vill kunna fortsätta arbeta med det här. Vi älskar våra jobb men det gör ont i hjärtat när man känner att man inte räcker till för barnen, säger Jaana Pettersson.

– Kvalitet måste få kosta. Mår vi bra så mår barnen och föräldrarn­a bra, säger Anneli Berntsson.

 ??  ?? FOKUS PÅ BUDGET. På förskolan Toppluvan i Trollhätta­n består varje avdelning av 20 barn och tre anställda. Förskollär­arna Anneli Berntsson och Jaana Pettersson har arbetat länge inom förskolan och upplever att det har blivit ett allt större fokus på...
FOKUS PÅ BUDGET. På förskolan Toppluvan i Trollhätta­n består varje avdelning av 20 barn och tre anställda. Förskollär­arna Anneli Berntsson och Jaana Pettersson har arbetat länge inom förskolan och upplever att det har blivit ett allt större fokus på...
 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? BRINNER FÖR YRKET. ”Vi älskar våra jobb men det gör ont i hjärtat när man känner att man inte räcker till för barnen”, säger förskollär­arna Jaana Pettersson och Anneli Berntsson som arbetar på förskolan Toppluvan i Trollhätta­n.
Bild: STEFAN BENNHAGE BRINNER FÖR YRKET. ”Vi älskar våra jobb men det gör ont i hjärtat när man känner att man inte räcker till för barnen”, säger förskollär­arna Jaana Pettersson och Anneli Berntsson som arbetar på förskolan Toppluvan i Trollhätta­n.
 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ??
Bild: STEFAN BENNHAGE
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden