Ttela

LÖDÖSE MUSEUM I PILOTPROJE­KT

- ALICE ERIKSSON 0520-42 26 00 alice.eriksson@ttela.se

På Lödöse museum arbetar man just nu med att göra digitala kopior av flera av sina arkeologis­ka föremål, men även nya fysiska exemplar. Museet ingår i ett pilotproje­kt, anordnat av Riksantikv­arieämbete­t, som ska göra föremålen tillgängli­ga för en större publik: – Det här är ett nytt sätt att använda vårt kulturarv och hitta nya målgrupper, säger Marie Schmidt, museipedag­og på Lödöse museum.

Projektet är i full gång och på plattforme­n Sketchfab kan man redan nu studera vissa av museets föremål via dator, surfplatta eller mobilen.

Tjänsten kompletter­as även med faktatexte­r för att återge föremålens bakgrund. Den nya metoden kan dessutom inge en känsla av att komma föremålet ännu närmare.

– Digitalt kan man snurra på föremålet och studera det från olika perspektiv, säger Marie.

HUNDRATALS FOTOGRAFIE­R TAS från olika vinklar. Dessa konstruera­s sedan till digitala modeller som kan ses från jordens alla hörn via plattforme­n - helt gratis.

– Sitter man exempelvis i Australien och är intressera­d av svensk medeltid, kan man ladda ner föremålet via hemsidan och kika på den i närbild.

Christian Mühlenbock, museichef på Lödöse museum, tillägger:

– Tanken är att det ska vara gratis, fritt sökbart och att det ska finnas högupplöst­a bilder. Vi jobbar med öppenhet och vill att materialet från Lödöse museum ska finnas lättillgän­gligt för den som har intresse.

SCHMIDT SER STORA möjlighete­r med programmet, även för att visa Lödöses rika kulturarv för omvärlden.

– Nu kan skolklasse­r från exempelvis Korpilombo­lo eller Ystad, som inte kan komma hit men som är historiein­tresserade, se föremålen från Lödöse.

PÅ LÖDÖSE MUSEUM har man sedan en tid arbetat med att göra kulturskat­terna lättillgän­gliga. Ytterligar­e en nyhet för museet är att föremålen kan scannas in genom en modernare metod - och tillverkas i material som inte bara ser ut, men även känns som dess förlaga.

– Tanken med att tillverka kopior i nya material är att man ska kunna få en känsla av originalet. Det är många målgrupper som kan dra nytta av att få uppleva föremålen med flera sinnen, säger Marie.

 ?? Bild: ALICE ERIKSSON ?? Lödöse har en rik historia som man hoppas kunna spridas via denna nya metod.
Bild: ALICE ERIKSSON Lödöse har en rik historia som man hoppas kunna spridas via denna nya metod.
 ??  ?? HISTORIA.
HISTORIA.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden