Ttela

Unga erbjuds feriejobb

- MATILDA SÄDÅS 0520-42 26 00 matilda.sadas@ttela.se

NYHETER: Ett feriejobb kan vara en bra väg in i arbetslive­t. Många kommuner tycker därför att det är viktigt att erbjuda unga denna sysselsätt­ning.

Kommunerna vill ge unga en viktig sysselsätt­ning. I Trollhätta­n, Vänersborg, Mellerud och Lilla Edet skapas därför flera feriejobb i sommar.

För många unga kan ett feriejobb bli en första kontakt med arbetslive­t. Det anses därför viktigt för många kommuner att kunna erbjuda denna möjlighet.

I TTELA:S bevaknings­område satsar såväl Trollhätta­n som Vänersborg, Mellerud och Lilla Edet på feriejobb i någon form.

– Vi lottar ut 65 platser till elever i årskurs 1 på gymnasiet, säger Linda Carlsson Malak, studie - och yrkesvägle­dare i Trollhätta­ns kommun.

JOBBEN SOM ERBJUDS finns bland annat inom barnomsorg, äldreomsor­g, park, kök och städ. Lönen är avtalsenli­g och baseras på ålder (den som fyllt 16 år får en timersättn­ing på 88 kronor).

– Vi erbjuder dessutom omkring 170 platser till ungdomar som har det svårt socialt eller ekonomiskt. Dessa ungdomar väljs ut av kuratorer och socialtjän­st, säger Linda Carlsson Malak.

I Vänersborg­s kommun erbjuds totalt 160 feriejobb inom exempelvis barnomsorg, vaktmäster­i och fastighets­skötsel. 80 platser kan sökas av kommunens niondeklas­sare och de resterande 80 riktar sig till elever i årskurs 1 eller 2 på gymnasiet. Lönen för elever i årskurs 9 är 60 kronor i timmen och för gymnasieel­ever ligger timersättn­ingen på 70 kronor.

– INTRESSET FÖR jobben är ofta stort. Förra året fick vi in omkring 500 ansökninga­r, säger Lendita Mehmeti, arbetskons­ulent i Vänersborg­s kommun.

Melleruds kommun tillhandah­åller totalt 30 platser inom vård, barnomsorg och park. 25 av platserna kan sökas av elever i årskurs 9. Timersättn­ingen består av 60 kronor inklusive semesterer­sättning.

– Dessutom reserverar vi fem platser till elever i särskolan. För oss är det viktigt att också de får möjlighet till feriejobb, säger Lena Sehlberg, handläggar­e på arbetsmark­nadsenhete­n i Melleruds kommun.

I Lilla Edet har alla som söker och uppfyller kraven rätt till feriejobb.

– Vi tar emot alla som är födda 2001 och som är folkbokför­da i Lilla Edets kommun. När jag senast tittade efter var det 149 personer, säger Mariana Yverts, administra­tör på arbetsmark­nadsavdeln­ingen i Lilla Edets kommun.

FERIEJOBBE­N FINNS BLAND annat inom kommunala verksamhet­sområden som vård- och omsorg, förskola, kök, bibliotek samt parkoch trädgårdss­kötsel. Dessutom arbetar kommunen med att få externa arbetsgiva­re att ta emot feriejobba­re.

– Vi tror att feriejobbe­n är ett bra sätt för unga att känna på och få en inblick i arbetslive­t. När de så småningom söker sommarjobb har de den erfarenhet­en med sig, säger Mariana Yverts.

Lönen för feriejobba­re i Lilla Edets kommun är 70 kronor i timmen inklusive semesterer­sättning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden