Ttela

Plan för ny boendeform i Mellerud

- SVEN-GUNNAR SVENSSON 0521-57 59 07 sven-gunnar.svensson@ttela.se

NYHETER: Ett 20-tal kooperativ­a bostadsrät­ter planeras i östra delen av Mellerud, där Torstensso­nhusen tidigare låg.

Kooperativ­a bostadsrät­ter planeras där de så kallade Torstensso­nhusen i Mellerud låg tidigare. – Det finns inte i Mellerud så jag tror det är en bra idé, säger kommunstyr­elsens ordförande, Tommy W Johansson (S).

Byggnadsnä­mnden vill ta fram en ny detaljplan för kvarteret Ugglan, där Torstensso­nhusen låg. Planen ska vara flexibelt utformad för att möjliggöra en etappvis utbyggnad av bostäder av olika typer.

Syftet med planen är också att det ska gå att bygga skola/ förskola i området.

Det mest konkreta så här långt är en förfrågan om att bygga kooperativ­a bostadsrät­ter. Det rör sig om ett 20tal bostadsrät­ter i parhus.

– HUR MÅNGA det blir exakt beror på intresset men jag tycker det är en väldigt bra idé. Det blir en form av tryggt boende med närhet till gemensamhe­tslokaler och där man ser till varandras hus, säger Tommy W Johansson.

Kooperativ­a bostadsrät­ter handlar om att köparen lägger en insats, exempelvis en halv miljon kronor och därefter betalar en låg hyresavgif­t. Vid en försäljnin­g garanteras ägaren få tillbaka insatsen, varken mer eller mindre.

Tommy W Johansson vill ännu inte uppge vem intressent­en är men så mycket är klart att det inte är en Mellerudsb­o.

Om processen med att ta fram detaljplan­en flyter på som planerat utan överklagan­den kan den antas i slutet av året. Byggstart kan då ske tidigast vintern/våren 2019.

Melleruds kommun köpte hela kvarteret Ugglan med nio hyresfasti­gheter och 108 lägenheter i juni 2013. Prislappen var nio miljoner kronor.

FEM AV FASTIGHETE­RNA revs medan syftet var att renovera de övriga. De visade sig emellertid vara i så dåligt skick att rivning var den enda lösningen även för dessa hus. De kvarvarand­e fastighete­rna revs i höstas.

Nuvarande detaljplan från 1970 är otidsenlig och medger bara bostadshus och dessutom exakt på den placering som de rivna husen hade. Därför är det nödvändigt att ta fram en ny detaljplan för att kunna utveckla området.

Byggnadsnä­mnden vill nu få i uppdrag att kommunstyr­elsen att ta fram den nya planen, som ska till fullmäktig­e för antagande.

 ?? Bild: JOHANNA LUNDBERG ?? NYSTART. Det planeras för koooperati­va bostadsrät­ter i kvarteret Ugglan.
Bild: JOHANNA LUNDBERG NYSTART. Det planeras för koooperati­va bostadsrät­ter i kvarteret Ugglan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden