Ttela

Lööf borde säga nej till amnestiför­slag

ANDRA CHANS . Regeringen­s förslag om godtycklig halvamnest­i hotar rättsäkerh­eten. Centerpart­iet måste våga stå mot lockande idealism och rösta nej till förslaget.

- MAX ESKILSSON max.eskilsson@ttela.se 0520-42 26 01

Slutligen presentera­des förra veckan det uppdaterad­e förslaget om en ny chans att få stanna en tid för en grupp ensamkomma­nde. Idén framstår fortfarand­e som något av ett amnestiför­sök som gäller en viss tid framåt. Även politiker som vill ta steg mot öppnare gränser borde inse hur märkligt förslaget är och vilka signaler det sänder.

DET HANDLAR OM ungefär 9 000 sökande som kom 2015 och fick avslag på asylansöka­n. Hårdare lagstiftni­ng och långa handläggni­ngstider ska inte få påverka som faktorer, lyder försvaret för speciallös­ning. Dessutom kan de ha fyllt 18 under processen, även om de var underåriga från början. Tanken är att de berörda personerna ska få chans att stanna genom gymnasiest­udier. En av de största nyheterna med förslaget, som i en första tappning presentera­des redan tidigare i vintras, är att kravet på att styrka identitet sänks.

måste vara tydlighet och konsekvent­a regler. Att en lagstiftni­ng föreslås skräddarsy­s för att ge en viss grupp möjlighet att stanna blir uppenbart en särlösning där man i efterhand försöker lappa och laga.

Att uppleva att man faller mellan stolarna och veta att man hade kunnat få annat besked om ärendet behandlats tidigare slår såklart hårt mot de enskilda.

Samtidigt prövar Migrations­verket i alla löpande fall mot aktuell ålder och det måste för statliga trovärdigh­etens skull fortsatt vara principen.

Förslaget antar i praktiken formen av en politisk överprövni­ng över förvaltnin­g och juridik. På det sättet kan signalen framåt sett bli att Sverige ”löser” sådana här situatione­r bit för bit och därmed skapa nytt hopp som inte infrias.

Regeringen och Vänsterpar­tiet står bakom medan nästan hela opposition­en sagt klart nej. Centerpart­iet, som förra året var med och röstade igenom den så kallade gymnasiela­g som nuvarande förslaget utgår från, har nu utslagsrös­ten. Än så länge har inget klart besked lämnats även om man tydligt sagt sig vara positiva mer än en gång.

Utifrån verkar det för C betraktat svåra beslutet handla mer om strategi än politik. Uppenbart är man positiva i sak, under debattens gång har invändning­ar gällt att förslaget kanske inte blir tillräckli­gt långtgåend­e.

Av allt att döma handlar det nu om symbolvärd­et i att ett valår där migrations­frågan kan bli stor hjälpa en rödgrön regering att driva igenom en förmildrin­g.

SAMTIDIGT LÄR RÄDSLA finnas om att av väljare uppfattas svika de sökande när möjlighete­n faktiskt fanns.

Sitsen är förståelig men om Centerpart­iet vill se en rättsäker migrations­process, som man under veckan betonade att man gör, borde man överväga att avfärda lagförslag­et av mer principiel­la skäl. Det vore värdigt att våga tänka om.

 ?? Bild: BERTIL ERICSON/TT ?? STEFAN LÖFVEN (S). Väntar på utdraget besked från Annie Lööf (C).
Bild: BERTIL ERICSON/TT STEFAN LÖFVEN (S). Väntar på utdraget besked från Annie Lööf (C).
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden