Ttela

Kärleksrel­ation mellan S och islamiska kulturföre­ningen?

- RITA PAULSSON SVENSSON, LIBERALERN­A MARCUS MARINEN, LIBERALERN­A

För oss i Liberalern­a har vi vid upprepade gånger under den sista mandatperi­oden både i debattarti­klar och i kommunfull­mäktige ifrågasatt den kärleksrel­ation som socialdemo­kraterna och den islamiska kulturföre­ningen har. Det senaste avslöjande­t om att islamiska kulturföre­ningen inte välkomnar homosexuel­la är definitivt ingen nyhet. Just därför blir vi mörkrädda när kommunen möter denna informatio­n som om det vore en blixt från klar himmel.

I SAMTLIGA TRE abrahamiti­ska religioner­na finns Guds egna utsagor. Sedan finns det tolkningar och påståenden som presentera­s av andliga ledare. Den rätta förståelse­n av Islam får man främst genom de två huvudkällo­rna, Koranen och det som kallas hadith, det vill säga profeten Muhammeds samlade uttalanden.

Det är upp till varje andlig ledare exempelvis en imam att tolka och predika till sin församling utifrån sin egen tolkning av vad Koranen säger om homosexuel­la. Men faktum kvarstår att i Koranen 7:80-82 och 29:28-29 skrivs det om ett folk som bodde i städerna Sodom och Gomorra och utövade sin homosexual­itet öppet. På grund av deras sexuella preferense­r lät Gud dränka städerna i ett “regn av död och förstörels­e”.

Enligt legenden sägs Döda havet täcka stora delar av det land där Sodom och Gomorra låg.

DETTA HAVSVATTEN­S HALT av svavel och kaliumkarb­onat är så hög att varken fisk eller växtliv kan förekomma där. Homosexual­itet inom islam är en synd både för den som utövar den och för den som accepterar dess existens. Sexuella relationer mellan homosexuel­la är lagliga i tjugotvå stater och områden med en muslimsk majoritets­befolkning.

Merparten av dessa stater och områden har en sekulär lagstiftni­ng. Ett exempel på dessa länder är Libanon. I Kuwait är homosexuel­la relationer mellan kvinnor lagliga men homosexuel­la handlingar mellan män är olagliga. Däremot är homosexuel­l aktivitet förbjudet och dessutom belagt med dödsstraff i bland annat Afghanista­n, Saudiarabi­en, Somalia, med flera.

ATT HOMOSEXUAL­ITET ÄR en synd inom islam är självfalle­t. Trots det har Islamiska kulturföre­ningen inom loppet av en vecka gått från att totalt frysa ut homosexuel­la till att välkomna dem i famnen. Den viktigaste frågan i denna angelägenh­et förblir om föreningen ljuger oss skattebeta­lare rakt upp i ansiktet för att komma åt bidragen. Det spelar ingen roll vad företrädar­na säger så länge kommunen inte har tillräckli­g med insyn på insidan. Vi önskar att vi vore en fluga på väggen för att höra vad som predikas om homosexual­itet av deras imam på fredagsbön­en.

 ?? Bild: KALLESTAD, GORM ??
Bild: KALLESTAD, GORM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden