Ttela

Kommuner eniga om gemensam spårkamp

- TOBIAS KJELLBERG 0522-99200 tobias.kjellberg@gp.se

I torsdags träffades Fyrbodals kommunalfö­rbund i förhoppnin­g om att stilla den irritation som uppstått efter Uddevallas egen utredning om var en ny järnväg till Oslo bör dras. Åsikterna går isär, men man är nu överens om att en grundligar­e utredning behövs. – Det känns som att vi är eniga om att vi behöver vara eniga, säger Martin Carling (C), ordförande i förbundet.

Det finns två skäl till att järnvägen mellan Göteborg och Oslo behöver förnyas, enligt Västra Götalandsr­egionen. Dels tar det i dag nästan dubbelt så lång tid att åka tåg mellan städerna jämfört med bil. Dels vill man få ner den växande godstrafik­en på E 6.

– Det är delvis av miljöskäl, att ersätta flyg- och biltrafik med tåg. Sedan är Norge vårt största exportland, och är ett viktigt land för Sverige. Då gäller det att ha bra kommunikat­ioner, säger Max Falk, infrastruk­turstrateg vid Västra Götalandsr­egionen.

I FYRBODALS kommunalfö­rbund har varje kommun sina egna förhoppnin­gar om att den nya järnvägen ska gå genom deras egen kommun. Alternativ­en är att järnvägen antingen ska dras genom Bohuslän eller genom Dalsland, och frågan har delat upp kommunalfö­rbundet i två läger.

– Det viktigaste för alla är att vi väljer det bästa alternativ­et, sedan är vi inte överens just nu om vad det är som är bäst, sade Ingemar Samuelsson (S), kommunalrå­d i Uddevalla, till Bohuslänin­gen i onsdags.

Där tidigare överenskom­melser och utredninga­r gjorde klart att vägen genom Dalsland är det bättre alternativ­et visade en ny undersökni­ng, beställd av bland andra Uddevalla kommun, att man tjänar mer på att dra järnvägen genom Bohuslän. Utredninge­n skapade irritation i förbundet och i torsdags möttes kommunerna.

– Den här irritation­en bygger på att vi har gjort den här utredninge­n vid sidan om, och inte genom Fyrbodal. Men det tror jag att vi redde ut i torsdags, så vi är nog fortfarand­e ganska goda vänner, säger Ingemar Samuelsson.

I STÄLLET ÄR man nu överens om att det behövs en mer grundlig utredning i frågan, menar han – en så kallad åtgärdsval­sstudie, som görs av Trafikverk­et. Men om det ska ske eller inte är upp till regeringen.

– I den gällande nationella planen står inte sträckan mellan Göteborg och Oslo med som en brist, men i det förslaget som regeringen förhoppnin­gsvis tar ställning till nästa månad gör den det. Först då * Norge är Sveriges största exportland. Varje dag färdas omkring 2 500 lastbilar med gods utmed E 6 mellan länderna. En stor del av godset skulle kunna fraktas med tåg, menar man. Men i dag anses järnvägen vara undermålig. * Omkring 60 000 personer arbetspend­lar mellan Norge och Sverige varje dag. Det är den största arbetspend­lingen i Norden. Med en ny och snabbare tågtrafik hoppas man kunna locka fler att åka tåg. * I april ska regeringen anta en ny nationell plan. Trafikverk­ets förslag är att sträckan Göteborg - Oslo ska stå med som ett bristområd­e. Om den gör det kan Trafikverk­et genomföra en åtgärdsval­sstudie i frågan, och grundligt gå igenom olika alternativ. Västra Götalandsr­egionens förhoppnin­g är att det arbetet i så fall kan börja redan nästa år. kan man börja jobba med detta, säger Max Falk vid Västra Götalandsr­egionen.

Max Falk hoppas att man kan börja jobba med åtgärdsval­sstudien redan nästa år.

Frågan om en ny järnväg mellan Göteborg och Oslo har diskuterat­s i flera decennier. För 30 år sedan kom kommunerna i Fyrbodal överens om att en framtida ny järnväg skulle byggas mellan Öxnered och Halden i Dalsland. Bohuslän fick i sin tur resurser för att utveckla E 6. I dag anser en del att uppgörelse­n är förlegad.

– Det har skett stora förändring­ar på 30 år, så den framtid och det scenario som man såg då har förändrats, säger Carin Ramneskär (M), opposition­sråd i Uddevalla.

OM DRAGKAMPEN MELLAN kommunerna i Fyrbodal förvärras finns det en risk för att det inte blir någon ny järnväg över huvud taget, det understryk­s av samtliga parter. Trafikverk­et kan då välja att lägga resurser någon annanstans. Martin Carling (C) är ordförande vid Fyrbodals kommunalfö­rbund. Upplevde du att irritation­en reddes ut under torsdagens möte?

– Nu fick Uddevalla möjlighet att berätta om detta och hur de ser på detta. Det känns som att vi har gått igenom den mest irriterade fasen och kan se framåt. Det var inga hårda ord, det var en bra anda och en bra diskussion. Sedan har vi lite delade åsikter och uppfattnin­gar och det behöver vi jobba vidare med, säger han.

 ?? Bild: DANIEL MOLUND ?? ENIGHET. Alla parter vill att den nya järnvägen ska gå genom den egna kommunen. Efter torsdagens möte ska irritation­en mellan kommunerna ha avtagit.
Bild: DANIEL MOLUND ENIGHET. Alla parter vill att den nya järnvägen ska gå genom den egna kommunen. Efter torsdagens möte ska irritation­en mellan kommunerna ha avtagit.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden