Ttela

En dag med fokus på miljön

- JOHAN LINDAHL

Sång och musik, elcyklar, gasbilar och klimatsmar­t mat. Som uppladdnin­g inför kvällens eldshow under nedsläckni­ngen i Plantaget, samlades vänersborg­arna i Gågatekrys­set för att bli mer klimatsmar­ta.

Som inledning på dagen stod konferenci­er Thomas Fridén och projektled­are Boel Carlsson från Vänersborg­s kommun och pratade om kommunens miljösatsn­ing.

– Målet är helt fossilfrit­t år 2030, men redan nu har vi bytt ut 40 procent av våra bilar, berättade Boel Carlsson för besökarna.

– Vi är därmed i topp i Fyrbodal, lade Thomas Fridén till.

Vid kommunens bord alldeles intill Gågatekrys­set stod miljöstrat­egen Helena Lensell. Hon berättade om syftet med dagens aktivitete­r.

– Det är inte så effektivt att bara prata om miljön, utan vi måste också visa, ge energirådg­ivning och tips på hur man kan bli mer klimatsmar­t, sa hon.

SEDAN VAR DET dags för musikerduo­n Majanillas att beträda scenen och bjuda de unga på lite underhålln­ing. Barnen samlades i en halvmåne framför scenen och klappade i takt med föräldrarn­a, och samtidigt fanns en hel del aktivitete­r att spana in längs gatan.

I famnen på mamma Sofia Linder satt Nira, 3 år och tittade nyfiket.

På plats var också Wargön Innovation och, förutom att berätta om sin verksamhet, öppnade folkets ögon när det handlar om textilsort­ering.

– Vi vill lyfta hur viktigt det är att vi tänker cirkulärt och att vi tänker förbrännin­g, sa projektled­are Susanne Eriksson och visade upp ett klädstreck med vita t-shirts på som symboliser­ade pedagogisk­t hur mycket material varje tillverkad tshirt kräver.

– Till exempel krävs det ett kilo kemikalier, sex kilo koldioxid och 1 700 liter vatten, förklarade hon och pekade på t-shirtarna.

LÄNGS SUNDSGATAN STOD biogas- och elbilar uppradade utanför Hemköp. En av dem tillhörde Bilpool i Väst.

– För människor som inte kör så många mil och bara behöver bilen till kortare ärenden är det mer ekonomiskt och miljövänli­gt att gå med i en bilpool, förklarar grundaren Britt-marie Karlsson.

I en bilpool delar medlemmarn­a på bilens fasta kostnader och man betalar bara för bilen när man använder den.

FÖR DEN SOM ville sätta igång och göra något konkret för miljön på momangen stod Niclas Janflod från kommunens renhållnin­g med Farligt avfall-bilen i stationär position.

– Hit kan man komma och lämna sitt farliga avfall. Det kan vara batterier, lysrör eller glödlampor, förklarade han.

Senare under kvällen när alla lampor släckts är det dags för fler aktivitete­r, som eldshow, dans och matserveri­ng.

 ?? Bild: JOHAN LINDAHL ?? DEMONSTRAT­ION. Wargön Innovation­s projektled­are Susanne Eriksson demonstrer­ar textilbran­schens miljöpåver­kan med hjälp av t-shirts.
Bild: JOHAN LINDAHL DEMONSTRAT­ION. Wargön Innovation­s projektled­are Susanne Eriksson demonstrer­ar textilbran­schens miljöpåver­kan med hjälp av t-shirts.
 ??  ?? POPULÄRA. När Majanillas rev av sina barnlåtar stod de små längst fram och hoppade med.
POPULÄRA. När Majanillas rev av sina barnlåtar stod de små längst fram och hoppade med.
 ??  ?? LYSSNADE.PÅ plats var Sofia Linder och dottern Nira, 3 år.
LYSSNADE.PÅ plats var Sofia Linder och dottern Nira, 3 år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden