Ttela

Oklart varför man sköts ihjäl av polis

- TT

Det är fortfarand­e oklart varför polisen sköt ihjäl en man i 30-årsåldern i samband med en misstänkt mordbrand i Luleå.

Polis och räddningst­jänst larmades till ett flerfamilj­shus i stadsdelen Östermalm vid 18.30-tiden på lördagskvä­llen.

– Det brann i en fastighet och när vi kom dit uppstod en sådan situation att en polis såg sig nödgad att avlossa sitt tjänstevap­en. Då skadades en man så allvarligt att han avled, säger polisens presstales­man Peder Jonsson till TT.

Mer än så vill han inte berätta om själva händelsefö­rloppet. Enligt uppgifter i Dagens Nyheter var polisen på plats i ett så kallat handräckni­ngsärende sedan personer i huset kontaktat mannens läkare, men det vill Jonsson inte bekräfta.

– Jag vill inte gå på några detaljer, men flera förhör hålls under söndagen och nästa vecka, både med poliser och andra vittnen, säger han.

Den ihjälskjut­ne mannen var misstänkt för både mordbrand och mordförsök, utredninga­r som först leddes av jouråklaga­re. Men i och med att mannen avled flyttades förundersö­kningarna till polisen, uppger Karl Jigland på Åklagarmyn­digheten.

Om en eller flera personer utsatts för mordförsök vill polisen inte berätta. Det ska dock inte ha riktats mot polisen själv.

Utöver den döde fördes två personer till sjukhus för kontroll på lördagskvä­llen. Åtminstone en av dem hade rökskador, men varken sjukhuset eller polisen kunde på söndagen berätta något om deras tillstånd.

Polisen som sköt har tagits ur tjänst, en rutinåtgär­d enligt Peder Jonsson.

 ?? Bild: ROBERT NYHOLM/TT ?? UTREDNING PÅGÅR. En man i 30-årsåldern sköts till döds av polis i samband med en brand på Östermalm i Luleå.
Bild: ROBERT NYHOLM/TT UTREDNING PÅGÅR. En man i 30-årsåldern sköts till döds av polis i samband med en brand på Östermalm i Luleå.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden