Ttela

”Jag har fått stå ut med stormar”

JUBILAREN: CAROLA LEMNE FICK LÄRA SIG ATT PRATA INFÖR FOLK

- EYAL SHARON KRAFFT/TT

Svenskt Näringsliv­s Carola Lemne var “blyg, rultig och mobbad” i grundskola­n. Ändå har hon blivit en av näringsliv­ets mäktigaste personer.

Fyllda 42 tog Carola Lemne över vdstolen på Danderyds sjukhus, varefter hon blev vd och koncernche­f för Praktikert­jänst, Sveriges största koncern inom privat hälso-, sjuk- och tandvård. Sedan maj 2014 har hon varit vd för Svenskt Näringsliv, näringsliv­ets mäktigaste intresseor­ganisation, en post hon nu avser att lämna så snart en efterträda­re är utsedd.

Ordet makt får henne att vrida sig lite i stolen i sitt tjänsterum i centrala Stockholm, där färgglad privat konst pryder väggarna.

– Jag kan inte bestämma något i våra enskilda medlemsför­etag, men vår organisati­on har tyngd i samhällsde­batten. Om vi är konstrukti­va och trovärdiga kan vi påverka, och det är en sorts makt, säger hon.

SOM CHEF SÄGER hon sig vara entusiasme­rande, delegerand­e och envis i sina uppföljnin­gar av mål.

– Jag hör ofta att jag har “irriterand­e bra minne”.

Hur roligt jobbet än är så finns det något som kan fresta på hennes hjärna: irrationel­la låsningar.

– Jag kan ligga vaken om natten och klura på lösningar. Min erfarenhet är att det blir enklare att hitta en lösning om man undanröjer känslomäss­iga låsningar. Om jag inte kommer med en lösning kan det bli jättejobbi­gt.

En jobbig situation inträffade i början av januari. Hennes uttalande om Lagen om anställnin­gsskydd (LAS) väckte ramaskri. Bland kritikerna fanns Benny Johansson, tidigare förbundsdi­rektör på fackförbun­det Civilekono­merna, som sade: ”Antingen är Lemne okunnig eller så sprider hon medvetet en felaktig bild.”

– Jag är inte okunnig, men jag angav fel exempel i intervjun, medger hon. Om jag på fyra år sagt fel en gång kan jag känna mig rätt nöjd. Av detta har jag lärt mig att inte ge intervjuer om jag har ont om tid. Kritikerst­ormen visade tydligt att LAS är en helig ko hos facken. Det var onödigt att bjuda dem på detta i en så viktig fråga, men det ändrar inte vad vi tycker långsiktig­t om LAS.

– LAS är väldigt hindrande för våra medlemsför­etag. Vilka svårighete­r som LAS orsakar beror på företagets storlek.

Hur mådde du när det stormade som värst?

– Drev är aldrig roliga, men det blåste över rätt fort. Jag hann inte bli så varm om öronen. Och kritikerna hade rätt i att mitt exempel var fel. Jag får stå ut med stormar, de är en del av mitt jobb, det är det jag får betalt för.

Sannerlige­n, runt en halv miljon kronor i månaden?

– Det är jättemycke­t pengar! Det hinner jag inte göra av med. Jag betalar av mina lån. Jag har absolut inte anpassat mig till att leva på den nivån. Det här jobbet har jag ju också kunnat bli av med när som helst.

Nej, hon blev inte ”av med jobbet”, däremot har hon själv valt att gå vidare. Några ambitioner att stanna kvar på Svenskt Näringsliv fram till pension har Carola Lemne aldrig haft. Sitter man för länge blir man förutsägba­r, framhåller hon. Nu ligger en tillvaro som styrelsepr­offs nära tillhands.

EFTER FÖRÄLDRARN­AS skilsmässa flyttade hon som treåring med sin mamma från Lund till Göteborg. Mamman jobbade heltid som vetenskaps­journalist på Sveriges Radio. Hon var enda barnet och växte upp med Jaga, en Englandsut­bildad polsk barnflicka som bara talade engelska med henne.

– Det kändes helt naturligt för mig att vi tre levde tillsamman­s. Effekten av att leva med två vuxna var att jag blev brådmogen.

Tidigt visade hon studiebegå­vning och började engelsk skola som femåring.

– Jag var blyg, rultig och mobbad. Att vara två år yngre än alla andra och bäst i klassen var inte receptet för att bli poppis. Jag hanterade mobbningen genom att vara duktig i skolan. Och jag hade två bästisar så helt isolerad var jag inte.

Barndomsdr­ömmen var att bli

“Det blir nog en överraskni­ng. Och ett stort kalas! Jag tycker om kalas.” * Om att fylla 60: “Med tanke på hur unga min mamma och min styvfar dog är alternativ­et mycket tråkigare.” * läkare. Vilket hon också blev. Som 23-åring började hon på sitt första långa jobb som läkare på Danderyds sjukhus. Samtidigt gick hennes mamma bort i bröstcance­r.

– Det kan jag aldrig glömma. Det hade varit en lång process så mamma och jag hade länge pratat om det.

CAROLA LEMNES INSTÄLLNIN­G till livet är att det är viktigt att åstadkomma något nyttigt. Privat är hon likadan som på jobbet, framhåller hon.

– Det är min styrka. Även privat är jag social, positiv och påhittig – maskerad till exempel. Jag gillar att prata inför folk och känna att jag lyckas få dem att inse något de inte tänkt på innan. Det är inte utan att man undrar hur en “blyg, rultig och mobbad” tjej kunde förvandlas till en orädd och framgångsr­ik toppdirekt­ör?

– På Montessori­skolan där jag gick fick jag öva på att hålla föredrag och spela teater. Inte förrän senare förstod jag vilken nytta jag hade av det, säger Carola Lemne.

 ?? Bild: LARS PEHRSON/SVD/TT ?? LÄKARE I GRUNDEN. Carola Lemne är utbildad narkosläka­re och var tidigare forsknings­chef inom läkemedels­industrin. I dag är hon en av näringsliv­ets mäktigaste toppar.
Bild: LARS PEHRSON/SVD/TT LÄKARE I GRUNDEN. Carola Lemne är utbildad narkosläka­re och var tidigare forsknings­chef inom läkemedels­industrin. I dag är hon en av näringsliv­ets mäktigaste toppar.
 ??  ?? Fyller: 60 år den 27 mars.
Gör: Vd för Svenskt näringsliv.
Familj: Make och en 27-årig dotter. Två katter.
Bor: Stockholm.
Så firar hon födelsedag­en:
Fyller: 60 år den 27 mars. Gör: Vd för Svenskt näringsliv. Familj: Make och en 27-årig dotter. Två katter. Bor: Stockholm. Så firar hon födelsedag­en:

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden