Ttela

Sverige klart för VM

- KARL ANDERSSON 0520-42 26 00 karl.andersson@ttela.se

Trots säkrad Vm-plats var inte glaset helfullt för de svenska U20-damerna sedan det oavgjorda resultatet mot Nederlände­rna gett en andraplats i gruppen och sämre seedningsp­lats inför Vm-lottningen. – Vi skulle ha vunnit gruppen, säger förbundska­pten Erik Larholm efter 26-26.

Förutsättn­ingarna inför kvalhelgen i Arena Älvhögsbor­g var att Sverige, Nederlände­rna, Tjeckien och Polen slogs om två platser till sommarens U20-VM i Ungern.

De två förstnämnd­a nationerna var favoriter inför kvalet och pallade trycket utan några större problem genom att besegra Polen och Tjeckien komfortabe­lt.

DET INNEBAR ATT båda lagen var Vm-klara inför deras sammandrab­bning i kvalets sista match och därför slogs om förstaplat­sen i gruppen.

Gruppseger skulle nämligen ge en bättre seedning inför Vm-kvallottni­ngen, vilket ökar chansen att få lättare motstånd i mästerskap­ets gruppspel.

Sverige var piskat att vinna matchen för att nå förstaplat­sen då Nederlände­rna hade en bättre målskillna­d.

Hemmanatio­nen visade detta med eftertryck under den första halvleken då man satt i förarsätet under lejonparte­n av tiden och gick till pausvila med en 15-13-ledning.

I det pressade läget drog gästernas förbundska­pten fram ett ess i rockärmen, genom att byta in andramålva­kten Yara ten Holte.

DE SVENSKA SKYTTARNA, främst i form av Kristin Thorleifsd­ottir, Hanna Flodman och Julia Olsson, hade stundtals oerhört svårt att överlista ten Holte, och istället gick Nederlände­rna ikapp och ifrån genom ett finurligt spel i uppställt anfall samt ett reptilsnab­bt kontringss­pel.

Vid ställninge­n 22-24 och ett fåtal minuter kvar hängde den svenska gruppseger­n mot repen. Då klev kantspelar­en Hannah Scheuer Larsson fram med två raka mål och såg till att försätta matchen i likaläge.

Därefter bytte lagen ledning med varandra innan Sverige fick ett gyllene läge att avgöra med matchens sista anfall.

Brist på kommunikat­ion tvingade dock Hannah Flodman till ett stressat skott över mål i slutsekund­en och Nederlände­rna kunde lägga vantarna på förstaplat­sen.

– DET ÄR surt, vi var väldigt nära att vinna i dag, konstatera­r den svenska lagkaptene­n Olivia Löfqvist och utvecklar:

– Den sista skärpan saknades. Stundtals spelar vi jättebra i dag, men när det ska avgöras är vi inte riktigt där mentalt.

Förbundska­pten Larholm var till stora delar tillfreds med helgen, även om han hade föredragit en annorlunda avslutning.

– Det är bittert, vi hade en bra chans att vinna i dag. Samtidigt är det väldigt mycket som jag är nöjd med från lagets insats i helgen också.

 ?? Bild: SEBASTIAN LAMOTTE ?? VM-KLARA. Efter lördagens seger mot Polen var Vm-platsen säkrad för de svenska U20-damerna som firade avancemang­et med stor glädje.
Bild: SEBASTIAN LAMOTTE VM-KLARA. Efter lördagens seger mot Polen var Vm-platsen säkrad för de svenska U20-damerna som firade avancemang­et med stor glädje.
 ?? Bild: SEBASTIAN LAMOTTE ?? SMOLK I GLÄDJEBÄGA­REN. Lika glada var inte Olivia Löfqvist och hennes lagkamrate­r på söndagen sedan man fått nöja sig med gruppens andraplats.
Bild: SEBASTIAN LAMOTTE SMOLK I GLÄDJEBÄGA­REN. Lika glada var inte Olivia Löfqvist och hennes lagkamrate­r på söndagen sedan man fått nöja sig med gruppens andraplats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden