Ttela

Hårda vindar ställde till det för Ekvall

- HASSE SJÖGREN

Han var inte helt nöjd med sitt Vm-lopp, ändå sprang Mikael Ekvall sin näst snabbaste halvmara. – Det var väl okej, men jag ville mer. Målet var att göra låga 62 eller till och med under, sa Mikael Ekvall, som snabbt återhämtad­e sig efter målgången.

I lördags avgjordes VM i halvmarato­n i spanska Valencia och allt var upplagt för riktigt fina tider på en snabblöpt flack bana. Men så under tävlingsda­gens så svepte det in ett väder som inte alls var gynnsamt för varken löpare eller för arrangörer. Det kom visserlige­n inte så mycket nederbörd, men vindarna var hårda och bromsade så klart löparnas chanser till snabba tider.

För enda svenske deltagaren Mikael Ekvall så hade han ett perfekt boende, bara fem meter mellan hotellet och bansträckn­ingen. Totalt kom det 160 löpare till start i herrklasse­n.

Mikael inledde, likt de andra i fältet, med en första femma i riktigt bra tempo. Så med 14.34 på första halvmilen var han på väg att slå det svenska rekordet, men det sabbades när man sedan fick motvind. Och det skulle bli ännu värre.

– Vid cirka nio kilometer kom några hårda kastvindar, det var så att man nästan välte, sa Micke, som ändå hade 29.40 på milen.

Men vindarna bromsade upp även under andra halvan, och det var synd för Ekvall var i form.

– Ändå kändes det som att jag inte riktigt fick till det. Jag ville ner på låga 62 sekunder, där dansken (62.15) var hade varit bra.

Nu blev det 62.54 för Ekvall och en 43:e plats.

Hur mycket vindarna gjorde är omöjligt att säga men nog tog det tid från samtliga löpare, även de som slog personbäst­a.

– Men jag får satsa på att springa fort på EM istället.

Då gäller det 42 kilometer i Berlin och förhoppnin­gsvis kommer Ekvall dit med ett nytt svenskt rekord. Det är nästa mål och det skall ske på Göteborgsv­arvet.

Vm-gulden i herrklasse­n vann Geoffrey Kamworor från Kenya på 60.02, medan det var Netsanet Gudeta Kebede från Etiopien som vann damklassen med imponerand­e 66.11.

 ?? Bild: HASSE SJÖGREN ?? HELT OK. Mikael Ekvall, Strömstads LK, blev 43:e man i VM i halvmarato­n efter ett blåsigt lopp i Valencia.
Bild: HASSE SJÖGREN HELT OK. Mikael Ekvall, Strömstads LK, blev 43:e man i VM i halvmarato­n efter ett blåsigt lopp i Valencia.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden