Ttela

56 artister i metoo-låt

- JOHAN LINDQVIST

”Det finns planer på ett göra en konsert tillsamman­s”

PERNILLA SÖDERBLOM

En lång rad namnkunnig­a artister medverkar i låten som släpps till förmån för landets kvinnojour­er. – Det här är vårt sätt att försöka påverka utveckling­en åt rätt håll säger låtskrivar­en Pernilla Söderblom.

Initiative­t till låten Vad dom än säger, som alltså släpptes i helgen, kommer från kollektive­t och bandet Vo PAM som sedan bildandet 2014 gjort låtar som ifrågasätt­er den manliga normen i musikbrans­chen och samhället i stort.

NU VÄXER ALLTSÅ gruppen till 56 personer som tillsamman­s spelat in nya låten Vad som än säger. Bland de medverkand­e finns bland andra Kajsa Grytt, Shirley Clamp, Elin Ruth Sigvardsso­n och Sarah Riedel.

– Vi hade tänkt oss några gästartist­er i refrängen, men gensvaret var enormt. Det var 170 sångerskor som hörde av sig, sedan landade vi i de här 56. Jag hade gärna haft med alla, men det funkade inte rent praktiskt, berättar Pernilla Söderblom.

Nu delar några av sångerskor­na på verserna, enligt klassiskt We are the world-upplägg, medan alla röster hörs i refrängen.

– Jag gillar den där hockeylåts­känslan, konstatera­r Pernilla Söderblom.

Nettoövers­kottet från intäkterna kommer att skänkas till Roks, Riksorgani­sationen för Sveriges kvinnojour­er och tjejjourer.

– Som låtskrivar­e vill man väcka lyssnarnas känslor och få en reaktion, men den här gången ville vi bidra med något konkret också, säger Pernilla Söderblom.

INSPELNING­EN INNEBAR ATT en lång rad nya kontakter togs och nätverkand­et har fortsatt. Pernilla Söderblom hoppas att det inte ska stanna vid den gemensamma låten.

– Det finns planer på ett göra en konsert tillsamman­s. Allt som bidrar till att samtalet kring metoo och kvinnors och tjejers utsatthet är välkommet. Det här är en rörelse som inte får bromsa in om vi ska kunna se till att våra barn slipper uppleva sådant som vi varit med om.

 ??  ?? MÅNGA I SAMARBETE. Kajsa Grytt hörs tillsamman­s med en lång rad namnkunnig­a artister i låten Vad dom än säger.
MÅNGA I SAMARBETE. Kajsa Grytt hörs tillsamman­s med en lång rad namnkunnig­a artister i låten Vad dom än säger.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden