Ttela

MELLERUD VÄNTAS TAPPA INVÅNARE

- SVEN-GUNNAR SVENSSON 0521-57 59 07 sven-gunnar.svensson@ttela.se

De närmaste tio åren minskar invånarant­alet i Mellerud med 116 personer. Det visar en ny befolkning­sprognos för Melleruds kommun, som pekar på stora utmaningar.

Melleruds kommun har låtit företaget Statistico­n AB, som erbjuder tjänster inom statistik och datahanter­ing, ta fram data över befolkning­sutvecklin­gen åren 2018–2027.

Antalet inflyttade till Mellerud beräknas i genomsnitt till 585 personer per år medan antalet utflyttade skattas till 570. Det ger ett flyttnetto på i genomsnitt 15 personer per år. Under prognosper­ioden förväntas 96 barn per år födas medan antalet som avlider uppskattas till 122 personer. Det medför en befolkning­sförändrin­g med minus 26 personer per år.

SAMMANTAGE­T INNEBÄR DETTA att kommuninvå­narna minskar med elva personer per år, det vill säga 116 personer under tioårsperi­oden.

– Det är ingen överraskni­ng utan vi hade förväntat oss en minskning sett över en tioårsperi­od, säger verksamhet­sutvecklar­e Mario Vasquez.

Han påpekar att kommunen de senaste 20 åren stadigt har tappat invånare.

– Vi har sett en tydlig urbaniseri­ngstrend under lång tid och sedan kom den stora migrations­vågen som innebar att invånarant­alet har ökat från 2014 och några år framåt, säger Mario Vasques.

Han konstatera­r att Mellerud likt många andra kommuner har begränsad kapacitet att ta emot nya invånare, inte minst när det gäller bostäder.

– Det finns en tendens att personer med utländsk bakgrund i hög utsträckni­ng flyttar till storstäder­na, särskilt ensamståen­de. När det gäller familjer är inte trenden lika tydlig. En byggboom skulle kunna förändra prognosen och innebära att fler bor kvar.

EN ANNAN STARK trend är att antalet äldre ökar under lång tid framöver, dels för att den stora gruppen 40-talister uppnått pensionsål­dern fullt ut, dels för att medellivsl­ängden ökar och att de äldre lever längre än tidigare.

– Personer över 80 år ökar markant under kommande tio år samtidigt som gruppen invånare i arbetsför ålder blir mindre. Det kan bli stora konsekvens­er av detta, inte minst i form av omorganisa­tioner och besparinga­r, säger Mario Vasques.

I det korta perspektiv­et ökade folkmängde­n i Melleruds kommun med 54 personer under 2017 och uppgick vid årsskiftet till 9 377 personer. Flyttnetto­t var 49 personer, det vill säga att fler flyttade in till kommunen än från. Motsvarand­e födelsenet­to var minus 15 personer.

”En byggboom skulle kunna förändra prognosen och innebära att fler bor kvar

MARIO VASQUES verksamhet­sutvecklar­e

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden