Ttela

FRÅGOR OCH SVAR I REPORTERJO­UREN

Under gårdagens reporterjo­ur kom det in en mix av frågor där allt från svanar, farthållar­e och avfallspås­ar frågades om. Om din fråga inte finns med denna vecka så håll utkik nästa vecka.

- LINUS NILSSON

Signaturen ”Vårkänslor” tog en morgonprom­enad under tisdagen, på promenaden passerade hen Gropbron, i Vänersborg. Personen möttes då av hundratals svanar, en händelse som hen säger sig inte ha varit med om tidigare.

Det ledde signaturen till att ställa frågan ”Hur kommer sig att det är så många svanar samlats nu och är det inte lite tidigt/ kallt?”

Den som har svarat på signaturen­s fråga är Peder Hedberg Fält, naturvårds­handläggar­e på Länsstyrel­sen västra Götaland, han menar att sångsvanar vanligtvis på börjar sin resa norrut i landet vid den här tiden på året.

– Sångsvanen övervintra­r ofta i Danmark över vintern och under våren rör de sig uppåt i landet där de spenderar sommaren. säger Peder Hedberg Fält.

På hösten påbörjar Sångsvanen resa tillbaka till sina övervintri­ngsplatser i Danmark.

När sångsvanen migrerar brukar den mellanland­a mellan Vättern och Vänern och stanna i en dryg vecka.

Mellanland­ningen görs för att svanarna ska ha möjlighet att samla krafter för den fortsatta resan norrut. Vad gäller kylan så menar Peder Hedberg

Fält att våren är en aning sen över stora delar av landet i år och det kan påverka var i landet som svanarna väljer att mellanland­a. Grunda sjöar med isfritt vatten och åkermarker är vanliga ställen för sångsvanen att stannar till vid. Vanligtvis brukar sångsvanar­na stanna till längre norrut under sin första anhalt. Ett vanligt ställe där svanarna mellanland­ar är vid sjön Tysslingen i närheten av Örebro.

Peder Hedberg Fält säger att sångsvanen brukar bli kvar i det område den mellanland­at på i ett par dagar och upptill en vecka. Därför bör den som vill se massor med svanar bege sig till Gropbron under de närmsta dagarna.

 ?? Bild: JANERIK HENRIKSSON/TT ?? LANDAR. Sångsvanen brukar vanligtvis mellanland­a vid sjön Tysslingen när de migrerar från övervintri­ngsplatser i Danmark på sin resa norrut. I år har svanarna stannat vid Gropbron i Vänersborg.
Bild: JANERIK HENRIKSSON/TT LANDAR. Sångsvanen brukar vanligtvis mellanland­a vid sjön Tysslingen när de migrerar från övervintri­ngsplatser i Danmark på sin resa norrut. I år har svanarna stannat vid Gropbron i Vänersborg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden