Ttela

Planer på ny biltunnel hotar bostad

NYHETER: Den föreslagna tunneln under järnvägen vid Öxnereds skola kan göra att Hans och Gisela Johanssons hus måste jämnas med marken.

- NIKLAS JOHANSSON 0521-57 59 15 niklas.johansson@ttela.se

”En konsekvens av placeringe­n är dock att befintligt hus väster om järnvägen behöver rivas.” Texten handlar om var en tunnel lämpligast byggs under järnvägen och återfinns i en vägutredni­ng i den föreslagna detaljplan­en för Skaven och delar av Öxnered.

Vad som inte nämns är att det bor två personer i ”befintligt hus väster om järnvägen”. De personerna är Gisela och Hans Johansson.

DE HYR SIN bostad av Vänersborg­s kommun och har levt mellan Öxneredsvä­gen och järnvägen i närheten av skolan i många år. Men nu verkar det som om de ska tvingas bort.

– Vi fick veta i juni när det stod i tidningen att det skulle byggas fler hundra bostäder. Då ringde vi till kommunen och frågade hur det skulle gå med vårt hus. Vi fick svaret: ”Det ska rivas, är det ingen som har kontaktat er om det”, säger Hans.

I oktober förra året kom en uppsägelse av hyreskontr­aktet. Först skulle de vara ute efter tre månader, men det ändrades. Nu vet de inte hur länge de får bo kvar.

Vänersborg­s kommun planerar att riva Gisela och Hans Johanssons hem. Nu vädjar paret om att huset ska få stå kvar. – Ens hem är viktigt, där ska man vara trygg, säger Gisela.

GISELA HAR BOTT i huset i 20 år, Hans i 13. Det är en så kallad saneringsf­astighet och det visste Gisela när hon flyttade in men vid tillfället hade hon inga andra alternativ.

– Men efter 20 år tänker man att man skulle få köpa huset, det har varit förhoppnin­gen hela tiden.

Hans konstatera­r att kommunen äger huset och så vitt han kan bedöma gör de juridiskt sett inget fel. Men samtidigt känns det som slöseri att riva.

”Det känns hopplöst men vi måste försöka.”

GISELA JOHANSSON

– Det är ett fullt fungerande hus. Johanssons hoppas på att kommunen ska bygga tunneln på ett sätt så att deras hus kan vara kvar. Och de har själva tagit fram förslag på hur tunneln skulle kunna flyttas en liten bit norrut eller söderut.

MEN DET ÄR tajt. Banvallen blir lägre söderut och man vill ha en viss höjd för tunneln. Norr om huset går en bäckravin som är svår att bygga en tunnel i och som dessutom är markerad som naturmark.

Gisela och Hans kan till och med tänka sig att riva delar av sitt hem för att ge plats till tunneln om de kan stanna i det som blir kvar av huset.

Att hela tiden ha rivningsho­tet hängande över sig är tungt och det påverkar livet.

– Det är en stress, man är orolig hela tiden, säger Hans.

– Jag brukade åka hem efter jobbet för att ladda batteriern­a, nu åker jag hem och gråter. Ens hem är viktigt, där ska man vara trygg och kunna ladda om. Jag har inte varit glad sedan i juni och det tar. För kommunen är vi redan bortviftad­e, vi är bara hyresgäste­r. Man är inte värd någonting, säger Gisela.

Gunnar Björklund är tillförord­nad chef för samhällsby­ggnadsoch byggnadsfö­rvaltninga­rna i Vänersborg­s kommun.

– Vi har informerat om att de på sikt nog måste flytta, säger han.

HAN HAR FÖRSTÅELSE för beskedet gör paret Johansson förtvivlad­e. Samtidigt påpekar han att detaljplan­en än så länge inte är fastslagen utan ett förslag.

Kommunen köpte fastighete­n 1994. Enligt Gunnar Björklund

var anledninge­n att det redan då diskuterad­es en exploateri­ng av Öxnered och Skaven och platsen ansågs lämplig för en tunnel.

– Det är vår tolkning, vi har ingen dokumentat­ion, säger Gunnar Björklund.

I hyreskontr­aktet står som sagt att det handlar om en saneringsf­astighet och det innebär huset inte är tänkt att bli kvar.

Måste tunneln byggas just på den här platsen?

– Det är våra kollegor på detaljplan­esidan som har sagt att det här är den lämpligast­e platsen. Och det har gjorts en trafikutre­dning, säger Gunnar Björklund.

Han känner till att familjen har lämnat egna förslag. Men att flytta tunnel några meter är enligt honom inte möjligt. Antingen byggs den där huset står eller någon helt annan stans.

Detaljplan­en är ute på granskning fram till 10 april. Gisela och Hans ska nu lämna in sina synpunkter.

– Det känns hopplöst men vi måste försöka, säger Gisela.

 ??  ?? LIGGER I VÄGEN. Tunneln för bilar, cyklar och fotgängare är planerad att gå från Skavenväge­n till Öxneredsvä­gen under järnvägen, genom vallen. Mitt i vägen ligger Hans och Gisela Johanssons hus. Som det ser ut nu måste de flytta men ändå hoppas de...
LIGGER I VÄGEN. Tunneln för bilar, cyklar och fotgängare är planerad att gå från Skavenväge­n till Öxneredsvä­gen under järnvägen, genom vallen. Mitt i vägen ligger Hans och Gisela Johanssons hus. Som det ser ut nu måste de flytta men ändå hoppas de...
 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? MYCKET TRAFIK. Tågen går tätt och om planerna på nya bostäder på Skaven blir verklighet ökar även biltrafike­n. För att klara det behövs en ny tunnel under järnvägen, en tunnel som hotar det gula huset vid Öxneredsvä­gen.
Bild: STEFAN BENNHAGE MYCKET TRAFIK. Tågen går tätt och om planerna på nya bostäder på Skaven blir verklighet ökar även biltrafike­n. För att klara det behövs en ny tunnel under järnvägen, en tunnel som hotar det gula huset vid Öxneredsvä­gen.
 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ??
Bild: STEFAN BENNHAGE

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden