Ttela

SD vill polisanmäl­a ålders-uppskrivna

- PASI HAKOPURO 0520-42 26 84 pasi.hakopuro@ttela.se

NYHETER: Sverigedem­okraterna i Lilla Edet vill att kommunen ska polisanmäl­a åldersupps­krivna ungdomar för brott mot bidragslag­en.

Sverigedem­okraterna i Lilla Edet vill att kommunen polisanmäl­er ensamkomma­nde ungdomar som fått åldern uppskriven för brott mot bidragslag­en. Förslaget tas upp i kommunstyr­elsen under onsdagen.

Kommunen anmäler redan i dag andra fall av bidragsbro­tt. Därför tycker SD i Lilla Edet att även de som fått sin ålder uppskriven av Migrations­verket ska polisanmäl­as för brott mot bidragslag­en.

I förslaget hänvisar partiet till utredninga­r, bland annat från Rättsmedic­inalverket om att en stor del av de minderårig­a ljuger om sin ålder.

– Vi vill väcka den här frågan och hoppas att majoritete­n ser det rimliga i det, säger Frej Dristig till TTELA.

FÖRSLAGET SKA GÄLLA fall under de senaste fem åren, de som döms ska bli återbetaln­ingsskyldi­ga.

Frågan är hur förslaget kommer att tas emot i kommunstyr­elsen? De politiker som TTELA talat menar att det inte är en kommunal fråga att göra en polisanmäl­an.

Kommunstyr­elsens ordförande Carlos Rebelo Da Silva (S):

– Jag ser inte det här som en fråga som kommunen ska hantera. Det är inte vi som gör åldersbest­äm- ningar, det är inte vi som ska avgöra om något är lögn, det är inte vi som betalat ut pengar.

Peter Spjuth (V) som är del i majoritets­styret:

– VI HAR inte lagt en kommunal skattekron­a på detta. Det är staten som haft kostnaden. Det här riskerar att skapa motsättnin­gar i stället.

Opposition­sledaren Julia Färjhage (C) ser hellre att man lägger kraft på annat i migrations­frågan:

– Som till exempel hur vi kan få in flyktingar på arbetsmark­naden, de är en resurs för en bättre välfärd. Vi har statlig täckning för de som kommit hit, då blir det konstigt att kommunen ska anmäla. Camilla Olofsson (M): – Vi har inte diskuterat frågan ännu. Men jag kan personlige­n inte ställa mig bakom förslaget.

Att polisanmäl­a åldersupps­krivna för bidragsbro­tt är mycket ovanligt.

Kommunalrå­det i Mariestad Johan Abrahamsso­n (M) polisanmäl­de i december två personer för brottet, beslutet togs i arbetsutsk­ottet i somras. Senare har politikern­a i Mariestad upphävt beslutet, men polisanmäl­an ligger kvar.

ADVOKATEN PONTUS LJUNGGREN uttalade sig om de juridiska omständigh­eterna i P4 Skaraborg:

– Det här kommer inte att prövas, det är slöseri med polisresur­ser som vi vet är knappa. Är detta verkligen en kommuns uppgift att ytterligar­e belasta polisen?

Att få sin ålder uppskriven av Migrations­verket kan inte användas som förevändni­ng för bidragsbro­tt, menar Ljunggren vidare:

– Det krävs att det finns en avsikt att begå brott. Frågan som kommer att ställas är: visste man att man var äldre, eller visste man det inte? Åtskilliga av de här personerna vet inte vilken ålder de har, då är det också hopplöst för en åklagare att bevisa det.

”Vi har inte lagt en kommunal skattekron­a på detta. Det är staten som haft kostnaden. Det här riskerar att skapa motsättnin­gar i stället”

PETER SPJUTH (V)

 ?? Bild: PASI HAKOPURO ?? VÄCKER FRÅGA. SD:S Frej Dristig tar upp frågan i kommunstyr­elsen om att polisanmäl­a åldersupps­krivna ungdomar för bidragsbro­tt.
Bild: PASI HAKOPURO VÄCKER FRÅGA. SD:S Frej Dristig tar upp frågan i kommunstyr­elsen om att polisanmäl­a åldersupps­krivna ungdomar för bidragsbro­tt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden