Ttela

Transports­tyrelsen måste bli en valfråga

- SVENDH DAHL Liberala Nyhetsbyrå­n

SKANDALEFT­ERMÄLE . Statens mest grundlägga­nde uppgift är att värna medborgarn­as säkerhet gentemot inre och yttre hot. Det som gör skandalen med informatio­nsläckan från Transports­tyrelsen så allvarlig är att den handlar om förmågan att sköta just denna uppgift.

Redan när skandalen rullades upp talade många om hur det passar in i ett mönster där statens kärna under lång tid tillåtits förfalla. Det är en bild som förstärks av de pågående utfrågning­arna i riksdagens konstituti­onsutskott.

Inför KU har Transports­tyrelsens dåvarande generaldir­ektör Maria Ågren förklarat att hennes beslut att i maj 2015 bryta mot lagen i samband med It-upphandlin­gen skedde “i tron att problemen skulle lösas inom kort”. Först i februari 2016 menar Ågren att hon insåg “vidden och allvaret i situatione­n”.

Ågren var dock långtifrån ensam om att inte förstå allvaret i situatione­n. Tvärtom tycks Ågrens inställnin­g, med få undantag, vara representa­tiv för alla som fått frågan på sitt bord.

När Ann Linde, som var statssekre­terare hos dåvarande inrikesmin­istern Anders Ygeman och ansvarig för regeringen­s krishanter­ing, informerad­es i september 2015, tycks hon ha betraktat det som ett rutinärend­e som inte krävde någon åtgärd från regeringsk­ansliets sida. Detta trots att dåvarande Säpochefen Anders Thornberg underströk frågans vikt.

EN ANNAN STATSSEKRE­TERARE, Erik Bromander hos dåvarande infrastruk­turministe­rn Anna Johansson, menar att han varken blivit informerad om åsidosätta­ndet av lagen eller hade någon kunskap om vilken typ av känslig informatio­n Transports­tyrelsen hanterande.

Om det i svensk politik och förvaltnin­g hade funnits en kultur av att ta frågorna om medborgarn­as säkerhet på allvar är det svårt att se hur Transports­tyrelsens generaldir­ektör skulle ha valt att bryta mot lagen för att underlätta en Itupphandl­ing. Men framförall­t skulle Ann Linde rimligtvis ha tagit ett eget initiativ och aktiverat regeringsk­ansliets organisati­on för krishanter­ing.

Men oviljan att ta säkerhetsf­rågorna på allvar syns även i det politiska ansvarsutk­rävandet. Anders Ygeman fick visserlige­n lämna regeringen, men blev gruppledar­e för Socialdemo­kraterna, medan Ann Linde i dag är EU- och handelsmin­ister.

Regeringen­s hantering av säkerhetsl­äckan förtjänar en plats i valrörelse­n. Det är opposition­ens ansvar att se till så att Transports­tyrelseska­ndalen får den platsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden