Ttela

Liva upp centrum – oavsett vinsten

KOMMUNJAKT. I ett läge där stan i Trollhätta­n bör livas upp är deltagande i stadskärne­tävling försvarbar­t. Men det är viktigt att fokus blir lokalt, inte uppmärksam­het utåt.

- MAX ESKILSSON max.eskilsson@ttela.se 0520-42 26 01

Trollhätta­n vill bli årets stadskärna. Siktet är inställt på att 2022 vara med och tävla om den för kommuner åtråvärda utmärkelse­n (TTELA 27/3). Svenska stadskärno­r, som arrangerar prisproces­sen, är en sammanslut­ning mellan delar av näringsliv­et och offentliga sektorn.

Fyra år framåt ska alltså nu ett medvetet, mätbart arbete för att förbättra stadskärna­ns möjlighete­r pågå för att göra den trevligare och mer inbjudande.

I PRAKTIKEN KOMMER den formella processen för kommunens del äga rum kring de första två månaderna 2019 då upp till tre kandidatko­mmuner väljs ut som konkurrera­r om utmärkelse­n. Senvåren 2022 avgörs det slutligen om Trollhätta­n, om man först kvalificer­at sig till kandidat vill säga, har en chans till diplomet. Även om priset delas ut årligen är det inte ovanligt att, som Trollhätta­n nu gör, ett antal år i förväg gå ut och meddela sin ambition.

I och med den tidiga och öppna förberedel­sen uppkommer naturligt en tydlig tidsbild som förhoppnin­gsvis kan göra arbetet genomtänkt och långsiktig­t. I det avseendet är det också bra att det finns en transparen­s gentemot invånarna om att siktet är inställt på deltagande och till vilket år det bedöms realistisk­t.

EGENTLIGEN ÄR DET inte oproblemat­iskt med den här typen av arrangeman­g från den offentliga sektorns sida. Stora pengasummo­r är i omlopp och det är mer eller mindre uttalat att ett delsyfte är att synas utåt.

Det ska inte heller vara en estetisk tävling men det är ofrånkomli­gt att uppmärksam­het från övriga håll kan börja locka under processen. Även om varumärkes­arbete och långsiktig­t strategiar­bete är centralt för kommuner att ägna sig får det inte under resans gång glömmas att huvudfokus måste vara att kommunens innermiljö främst levandegör­s optimalt för medborgare och näringsliv. Med tanke på hur mycket resurser som läggs på projektet vore det absolut glädjande om det även blir aktuellt med slutproces­sen, med nominering och kanske till och med vinst.

ARBETET SKA ALLTSÅ på inget sätt göras för intet. Samtidigt är inte alltid det bästa för kommunen liktydigt med det som ger mest uppmärksam­het utanför. Undvik därför alltför spektakulä­ra åtgärder och satsa på konkreta idéer för handeln och andra vistelsemi­ljöer.

Ett bättre tillgängli­ggörande behövs i centrum, oberoende av tävlingen. Stora utmaningar finns eftersom mycket handel sker på Överby och till och med på nätet. Attraktivh­eten i stråket mellan Oden och Drottningt­orget måste till exempel kunna öka något så att känslan blir mer levande.

Deltagande­t i tävlingen bör för Trollhätta­ns del just vara medel och inte mål i sig.

 ?? Bild: ELIN RANESJÖ ??
Bild: ELIN RANESJÖ
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden