Ttela

Lika avgifter för landsbygd och stad

- MAJ-BRITT ELMVIK, TROLLHÄTTA­NS FRAMTID

Vi i det lokala partiet Trollhätta­ns Framtid anser det viktigt att samma årsavgifte­r ska gälla inom hela kommunen för elnät, sophämtnin­g och fiber.

Det kommunala bolaget TEAB är leverantör av alla tre tjänsterna. För elnät och sophämtnin­g är avgifterna desamma i hela kommunen, men för fiberanslu­tningen är det 780 kronor/år dyrare på landsbygde­n. TEAB ska drivas affärsmäss­igt och ägarstyrni­ngen från kommunen sker via politiskt beslutade ägardirekt­iv.

I GÄLLANDE ÄGARDIREKT­IV står ”genom en kostnadsef­fektiv verksamhet verka för låga taxor, hög leveranssä­kerhet och produktkva­litet och därigenom bidra till att göra Trollhätta­n till en attraktiv bostadsort samt etablering­sort för företag”.

Här står inget om lika taxor inom kommunen. Syftet med skrivninge­n är väl att Trollhätta­n ska vara attraktivt både i staden och på landsbygde­n?

Med anledning av de olika avgifterna för fiberanslu­tning så ställde jag en fråga till kommunstyr­elsens ordförande Paul Åkerlund om han som ägarrepres­entant tycker det är rimligt med olika avgifter och om inte han i så fall är beredd att ändra ägardirekt­iven. Svaret blev att fibernät är en kommersiel­l verksamhet, TEAB sätter taxorna och att han inte ville ändra ägardirekt­iven. Den styrande majoritete­n tycker således att det är okej med olika villkor för stad och landsbygd. En häpnadsväc­kande kommentar från Åkerlund var ”det finns ju andra värden på landsbygde­n”, vilket tyder på en nonchalant inställnin­g i frågan.

Kommunen har ett egenintres­se av att många skaffar säkra bredband. Speciellt inom äldreomsor­gen kan tekniken användas för sofistiker­ade larm, övervaknin­g med mera, vilket kan öka kvalité och minska kostnader. Speciellt gäller detta för landsbygde­n med sina större avstånd. Fiberanslu­tningar ska uppmuntras. Det är därför positivt att det nu finns möjlighet till anslutning till TEAB-NÄT inom hela kommunen.

JAG ÄR MEDVETEN om att TEAB:S fiberårsav­gifter enligt gällande avtalsvill­kor ska vara oförändrad­e de första fem åren samt att det skett förhandlin­gar om nivån mellan TEAB och fiberfören­ingarna. Politiker ska inte detaljstyr­a utan ange mål och grundprinc­iper. Vi i Trollhätta­ns Framtid anser att ägardirekt­iven ska kompletter­as med att samma årsavgifte­r ska gälla inom hela kommunen för alla TEAB:S verksamhet­er, det vill säga även för fiberanslu­tning. Sedan är det upp till TEAB att med lämplig taxekonstr­uktion uppfylla detta så snart som möjligt.

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? PÅ LANDET. Fiberanslu­tningen är dyrare på landsbygde­n.
Bild: STEFAN BENNHAGE PÅ LANDET. Fiberanslu­tningen är dyrare på landsbygde­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden