Ttela

Brist på Lss-bostäder ska lösas

- YVONNE OLSSON 0520-42 26 09 yvonne.olsson@ttela.se

Funktionsn­edsatta får vänta i åratal på lägenhet i gruppboend­e, medan kommunen får miljonböte­r. Nu ska ett halvdussin Lss-bostäder fram snabbt.

Under en längre tid har Trollhätta­ns stad haft svårt att ordna bostäder för invånare med livslånga funktionsn­edsättning­ar, som beviljats så kallat Lss-boende. Just nu väntar 19 personer på att få sin bostad.

”Utveckling­en har tagit oss på sängen” ANN-CHRISTIN HOLGERSSON (S) ordförande i omsorgsnäm­nden

Under 2016 och 2017 har omsorgsnäm­nden tvingats betala 7,1 miljoner kronor i sanktionsa­vgifter, som tillsynsmy­ndigheten fått utdömda via domstol. Vitsen med de höga straffavgi­fterna är just att kommunerna ska motiveras att bygga fler boenden.

DET GÖR OMSORGSNÄM­NDEN. Senaste året har ett Lss-boende öppnats i Örtagården på Dannebacke­n och ett Lss-boende enligt trapphusmo­dell byggs just nu i kvarteret Gulsparven.

– Men kön fylls hela tiden på. Den utveckling­en har tagit oss på sängen, säger ordförande Annchristi­n Holgersson (S).

Samtidigt är det svårt att hitta tomter i lämpliga lägen, och planoch projekteri­ngsprocess­en är lång. För att lösa det mest akuta behovet har förvaltnin­gen tagit fram en alternativ plan, som går ut på att bygga på några befintliga Lss-boenden med sammanlagt sju lägenheter.

– Då är byggtiden bara fyra–fem månader.

NÄMNDEN VILL OCKSÅ passa på att bygga ut några lägenheter och personalut­rymmen som är för små. På de Lss-boenden som berörs ska sprinklers­ystem installera­s för att uppfylla kraven på brandskydd.

Omsorgsnäm­nden går nu till kommunstyr­elsen och ber om att få starta lokalplane­ringen. De nya Lss-bostäderna väntas öka hyreskostn­aderna med en halv miljon kronor per år och personalko­stnaderna med cirka två miljoner. Tidigast i början av 2019 kan de första bostäderna stå klara.

– Under tiden får vi fortsätta planera för nya Lss-boenden, konstatera­r Ann-christin Holgersson.

Nämnden beställde också en förstudie av nya lokaler för socialpsyk­iatrin på Tallbacken, både för träffpunkt­sverksamhe­ten och för att samlokalis­era två kontor för boendestöd.

 ?? Bild: YVONNE OLSSON ?? NYA HEM. I kvarteret Gulsparven (Viggen) byggs tio nya Lss-bostäder som ska stå klara nästa år, och vid Stavregård­en har bostäder för äldre byggts om till ett Lss-boende. Men det räcker inte, kön fylls stadigt på.
Bild: YVONNE OLSSON NYA HEM. I kvarteret Gulsparven (Viggen) byggs tio nya Lss-bostäder som ska stå klara nästa år, och vid Stavregård­en har bostäder för äldre byggts om till ett Lss-boende. Men det räcker inte, kön fylls stadigt på.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden