Ttela

Ta bort appar, inte vänner

-

”Jag varnade ju för att göra fåniga tester. Nu tar jag bort er som vänner.” Nej, vänta. Ta inte bort vännerna. Det räcker med att stoppa apparna.

Många är arga efter senaste Facebooksk­andalen, när det blev känt hur företaget Cambridge Analytica använt uppgifter insamlade med ett personligh­etstest på Facebook för att påverka valet i USA. Arga på Facebook men också på vänner som aningslöst deltar i olika tester.

OCH VISST, FOLK borde veta bättre. De borde veta att de där skojiga testerna om vilket djur du liknar, hur stort ordförråd du har eller vem du var i ett tidigare liv är gjorda för att samla in informatio­n om dig och dina vänner. Oftast är syftet att rikta annonser för en vara till en viss grupp. Men det kan också, som i senaste skandalen, handla om att skräddarsy politiska budskap till olika målgrupper.

Ett påhittat exempel: Pensionäre­r som är med i rasistiska grupper får se en annons som säger: Vi vill stoppa invandring­en och höja pensionen. Pensionäre­r som är med i antirasist­iska grupper får se en annons som säger: Vi vill höja pensionen och öka biståndet till flyktingar.

ATT RIKTA REKLAM är inget olagligt. Och om du gett tillstånd för en app att använda dina uppgifter kan den göra det. I fallet med Cambridge Analytica blev de som gjorde testet lurade att det skulle användas i forsknings­syfte. De fick betalt för att delta. Det ryska företaget som låg bakom testet sålde uppgiftern­a till det brittiska analysföre­taget som specialise­rat sig på att få människor att ändra beteende.

Du kan inte värja dig mot all riktad reklam på Facebook, men du kan styra en del. I Inställnin­garna, under Appar, kan du hindra apparna dina vänner använder från att samla uppgifter om dig. Du kan ta bort appar du själv gett olika behörighet­er. Men en del kan vara praktiska att ha kvar. Alla vill inte luras.

Nedanför Appar i inställnin­garna står det Annonser. Där kan du ställa in om annonsörer ska få reda på sådant som yrke, utbildning och om du är singel.

Varför inte lämna Facebook helt? Tja, tänk på de där vännerna, de som gör alla fåniga tester. De kan behöva dig framöver.

 ?? Illustrati­on: EVA WIESELGREN ?? APPSTOPP. Öppna Facebooks inställnin­gar (i mobilen hittar du dem längst ned i menyn, i datorn under en liten pil till höger i överkanten). Under Appar kan du ställa in vad dina vänners appar får se. Jag har stängt av allt. Mina egna appar var svårare....
Illustrati­on: EVA WIESELGREN APPSTOPP. Öppna Facebooks inställnin­gar (i mobilen hittar du dem längst ned i menyn, i datorn under en liten pil till höger i överkanten). Under Appar kan du ställa in vad dina vänners appar får se. Jag har stängt av allt. Mina egna appar var svårare....

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden