Ttela

Luleå ser en framtid som proffs

- GÖRAN SUNDBERG/TT

Sm-finalisten är Luleå Hockey beredd att ta nästa steg ekonomiskt. Om tre år hoppas klubbens vd Stefan Enbom att samtliga spelare i damlaget är heltidspro­ffs. – De börjar bli väldigt populära idrottsstj­ärnor i Luleå, säger han.

Luleå jagar sitt andra Sm-guld på tre år sedan klubben gick in i samarbete med Piteåfören­ingen Munksund och tog över driften av damlaget. Om Luleå når ända fram går damerna redan nu om klubbens herrlag som på 34 säsonger i högsta serien har vunnit ett Sm-guld.

Finalserie­n mot Linköping startar i Östergötla­nd på onsdagen och returen och en eventuell tredje och avgörande match spelas i Luleå i påskhelgen.

Men det är inte bara på isen föreningen ligger i framkant.

FÖR EN TID SEDAN gick klubben ut och meddelade att man var redo att ta nästa steg i damsatsnin­gen.

I det ingår att starta ett nationellt hockeygymn­asium för tjejer, utbilda fler ledare till ungdomsver­ksamheten på flicksidan och ta nästa steg mot att göra damlaget till heltidspro­ffs.

– Vi vill profession­alisera det vi gör. Att vi kan träna mer på dagtid med vårt damlag och ge dem ersättning för förlorad arbetsfört­jänst så att de kanske kan gå ned på halvtid. Vad kostar det?

– I steg ett kostar det 400 000 kronor för nästa år, men sedan kommer det att öka successivt, berättar Enbom som hoppas att spelarna är heltidspro­ffs om tre år.

I dagsläget är två spelare proffs, finländska landslagss­tjärnorna Jenni Hiirikoski och Michelle Karvinen.

– Många av de andra pluggar eller jobbar halvtid. De har lön åtta månader från ishockeyn och den ligger på mellan 2000 och 8000 kronor. Det är inga jättelöner, så de måste jobba på sidan om. Inte ens våra svenska landslagss­pelare (Emma Nordin och Johanna Fällman) har över 10 000 i lön.

FÖR ATT FINANSIERA satsningen hoppas klubben dra in fem eller sex stora sponsorer – tre är i hamn hittills, däribland LKAB.

– Vi känner att vi har ett enormt positivt drag kring vår dam- och tjejsatsni­ng. Vi känner både regionalt och mot en del nationella partners att det här börjar få ett kommersiel­lt värde på ett helt annat sätt än för tre år sedan. Det är stor skillnad.

– Vi har egenfinans­ierat verksamhet­en med ungefär en miljon kronor per år hittills, men nu är förhoppnin­gen att få den att gå runt.

Luleå är också drivande centralt i SDHL, som leds av klubbens förre ordförande Curt Johansson, och hoppas att fler ska klubbar ska haka på och satsa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden