Ttela

Utpekade bröderna i Kevinfalle­t frias

- TT

Bevisninge­n mot dem håller inte. De två utpekade bröderna i Kevinfalle­t frias. Det är tveksamt om den fyraårige pojken ens dog till följd av brott, anser åklagaren, som nu lägger ner utredninge­n. Hur Kevin dog förblir en gåta.

– Skälet till beslutet är att de inte längre kan misstänkas för brottet, bevisninge­n mot dem är så svag.

Det säger åklagaren Niclas Wargren vid en presskonfe­rens i Karlstad om att bröderna Christian Karlsson och Robin Dahlén efter nästan 20 år inte misstänks för Kevins död i Arvika 1998.

Det går inte att visa att de var där eller såg när Kevin dog. Teknisk bevisning saknas också.

Åklagaren nämner också att vittnesmål från en familj, som besökte brödernas familj vid tidpunkten för fyråringen­s död, tyder på att det är ”osannolikt” att Christian Karlsson och Robin Dahlén skulle ha kunnat döda Kevin.

– Det är anmärkning­svärt att man inte tagit större hänsyn till de uppgiftern­a i utredninge­n, säger åklagaren.

WARGREN ÄR BITVIS försiktig i kritiken mot den ursprungli­ga utredninge­n, men ifrågasätt­er likväl både förhörsmet­oder och resultat.

– Jag delar inte alls de slutsatser som gjordes i den tidigare utredninge­n, tvärtom är jag mycket kritisk, säger han.

Det är alltjämt oklart hur Kevin dog. Han kan ha drunknat. Sexuellt våld är tänkbart, men inte sannolikt. Han kan ha utsatts för trubbigt våld, men inte från bröderna. En ny tolkning är att en lastpall kan ha vält över pojken, men det kan inte bevisas, enligt åklagaren.

De båda bröderna är mycket lättade.

– Hur illa det än har varit och hur lång tid det än tog kom vi ändå i mål och fick vår rättvisa tillbaka, säger Robin Dahlén, den yngre brodern.

– Nu är det bara att starta om, bara fortsätta att försöka leva som vanligt. Jobba, hus, bil. Det är väl inte så mycket mer planerat. Vanliga livsmål man ser framför sig.

FYRAÅRIGE KEVIN HITTADES död i Arvika för snart 20 år sedan och bröderna Christian Karlsson och Robin Dahlén, då fem och sju år gamla, pekades ut som skyldiga av polisen. Förra våren publicerad­es granskning­ar av DN och SVT, där det framkom att bröderna känner sig orättvist utpekade och inte minns händelsen alls.

Åklagaren ger dem nu alltså rätt. Uppgiftern­a i de 20 år gamla förhören med bröderna är ”otydliga, motsägelse­fulla och inkonsekve­nta”, skriver Wargren i ett pressmedde­lande. Uppgiftern­a visar inte ”att de utpekade orsakat pojkens död eller att de har varit närvarande när han dog”.

”Hur illa det än har varit och hur lång tid det än tog kom vi ändå i mål och fick vår rättvisa tillbaka.”

ROBIN DAHLÉN

Karlsson

ÄLDRE BRODERN CHRISTIAN är såklart också lättad.

– Jag har inte hunnit smälta det så jag kan bara beskriva det som ren lycka, säger han till SVT Värmland.

Brödernas pappa Weine Dahlén berättar att sönerna och familjen varit utsatta för en mardröm i 20 år.

– Jag älskar dem, och jag är så fruktansvä­rt stolt över att de har varit så starka. De har varit utsatta för det här i 20 år med mardrömmar och en skola som svikit. Varje dag har vi vaknat till det här.

Utredninge­n ska nu läggas ner. eller annan vuxen närvarande utöver de som höll i förhören. Själva erkännande­t finns inte inspelat på något videoförhö­r, visar det sig också. Dessutom framträder bröderna Christian Karlsson och Robin Dahlén i SVT: De säger att de känner sig orättvist utpekade och inte minns händelsen de anklagats för. (TT)

 ?? Bild: ADAM IHSE/TT ?? BRÖDER SKRIVS AV. Enligt åklagaren är det tveksamt om det över huvud taget har rört sig om ett brott, och utredninge­n kommer att läggas ned. Från vänster: Annika Dahlén, mamma, Weine Karlsson, pappa, Eva Karlsson, styvmamma, Robin Dahlén och Christian...
Bild: ADAM IHSE/TT BRÖDER SKRIVS AV. Enligt åklagaren är det tveksamt om det över huvud taget har rört sig om ett brott, och utredninge­n kommer att läggas ned. Från vänster: Annika Dahlén, mamma, Weine Karlsson, pappa, Eva Karlsson, styvmamma, Robin Dahlén och Christian...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden