Ttela

Utredning: Ledighet minskar inte ohälsa

- PETER WALLBERG

Arbetsmark­nadsminist­er Ylva Johansson (S) är positiv till utveckling­sledighet med a-kassa. Men till skillnad från det gamla friåret ska man inte få ledigt bara för att vila upp sig.

Utredninge­n om en ny typ av friår tillsattes för knappt ett år sedan. Förslaget som nu läggs fram kallas för utveckling­sledighet. Tanken är att en arbetstaga­re i upp till ett år ska kunna vara ledig för att kompetensu­tveckla sig med en ersättning motsvarand­e a-kassa.

EN VIKTIG SKILLNAD mot friåret är att man inte kan få ledigt bara för att vila upp sig. Den skillnaden betonar Socialdemo­kraterna.

– Det är helt fel att vara ledig bara för att vila upp sig eller inte göra något särskilt. Jag ser inget behov för detta, säger arbetsmark­nadsminist­er Ylva Johansson (S).

Finansmini­ster Magdalena Andersson (S) understryk­er att detta inte är ett förslag ”om att man ska betala ut pengar till människor som ligger i hängmattan och latar sig”.

Precis som tidigare utvärderin­gar av friåret visat, så uppger utredninge­n att man inte hittat något stöd för att kortare arbetstid eller ledighet från arbete kan minska problemen med stressrela­terad ohälsa. Därför anser utredning att ledighet bara ska gälla för utbildning, arbetsprak­tik, prova på annat jobb eller för att starta eget.

– Detta är ett tydligt nej till friårsledi­ghet, säger Ylva Johansson.

MILJÖPARTI­ET HAR TIDIGARE sett friåret bland annat som ett sätt att få folk att må bättre. När utredninge­n om en ny typ av friår tillsattes uppgav Miljöparti­ets språkrör Isabella Lövin att bakgrunden var den skenande utveckling­en av stress och utbrändhet.

Moderatled­aren tycker att det nya förslaget är nästan lika dåligt som det gamla friåret som fanns 2005–2007.

– Vi behöver uppmuntra till arbete snarare än att vara lediga med bidrag och vi behöver uppmuntra en livslång omställnin­gsförmåga där man lär sig nya saker under lång tid, säger Ulf Kristersso­n.

Både Moderatern­a och Centern pekar på att det redan finns goda möjlighete­r att kompetensu­tveckla sig, till exempel genom att ta studiemede­l eller studera samtidigt som man arbetar.

Utredninge­n bedömer att omkring 20 000 personer per år skulle omfattas och att de skulle kosta staten fyra miljarder kronor.

– Skattebeta­larna får betala dyrt för att människor inte ska vara på jobbet, säger C:s chefsekono­m Martin Ådahl.

LINUS LILJEBERG, FORSKARE på Institutet för arbetsmark­nads- och utbildning­spolitisk utvärderin­g, Ifau, tycker det är svårt att bedöma hur stort intresset för utveckling­sledighet kan bli.

– Intresset var stort för friåret, men då var man fri att göra vad man vill. Det var inte särskilt många som utbildade sig, säger han.

Regeringen ska nu studera utredninge­ns förslag innan den beslutar hur man ska gå vidare. Förslaget är utformat som en förordning, vilket innebär att det inte behöver godkännas av en majoritet i riksdagen.

”Det är helt fel att vara ledig bara för att vila upp sig eller inte göra något särskilt.” YLVA JOHANSSON (S), arbetsmark­nadsminist­er.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden