Ttela

Nato stänger av sju ryska diplomater

- BEATRICE NORDENSSON/TT SOFIA ERIKSSON/TT WIKTOR NUMMELIN/TT

”Jag har i dag dragit tillbaka ackrediter­ingarna från sju ryska Nato-diplomater.”

JENS STOLTENBER­G, Natos generalsek­reterare

Även försvarsal­liansen Nato väljer att straffa Ryssland efter nervgiftsa­ttacken mot ex-spionen i Storbritan­nien. Moskva varnar för ett resolut svar till de länder som har beslutat att utvisa ryska diplomater. – De kommer troligtvis att utvisa lika många, säger forskaren Carolina Vendil Pallin.

Natos generalsek­reterare Jens Stoltenber­g meddelade på en presskonfe­rens i Bryssel under eftermidda­gen vilka åtgärder försvarsal­liansen valt att vidta mot Ryssland:

– Jag har i dag dragit tillbaka ackrediter­ingarna från sju ryska Natodiplom­ater, säger Stoltenber­g.

Nato drar även ner det maximala antalet ryska diplomater vid landets Nato-delegation till 20, berättar Stoltenber­g. Samtidigt betonar han att beslutet inte förändrar försvarsal­liansens politik gentemot Ryssland.

– Nato är fortsättni­ngsvis inställt på ett tvåstegsar­bete: ett starkt försvar och en öppenhet till dialog, säger Stoltenber­g.

– Men det här skickar ett starkt budskap till Ryssland om att deras farliga och ansvarslös­a uppträdand­e medför kostnader och konsekvens­er. Jag tror att Ryssland har underskatt­at Natos enighet, säger generalsek­reteraren i Bryssel.

TIDIGARE HAR TOTALT 27 länder meddelat att de kommer att utvisa sammanlagt över hundra ryska diplomater som ett svar på nervgiftsa­ttacken mot den ryske exspionen Sergej Skripal i Storbritan­nien. Bland dem finns många Eu-länder, men även bland andra Australien har sällat sig till skaran och utvisar två diplomater. USA utvisar 60 ryssar som beskrivs som ”spioner”.

Moskva har – mot sitt nekande – pekats ut för attacken mot Skripal. Rysslands utrikesmin­ister Sergej Lavrov sade på tisdagen att de samordnade besluten om utvisning av ryska diplomater är ett resultat av ”kolossala påtrycknin­gar” från USA.

– Vi kommer att svara, var så säkra! Ingen kan stå ut med så knölaktigt beteende och vi kommer inte att göra det, sade Lavrov.

Rysslands biträdande utrikesmin­ister Sergej Ryabkov hotar i sin tur med ”ett kraftfullt svar” speciellt riktat till USA. Men han påpekar samtidigt att dörren fortfarand­e är öppen för strategisk­a samtal mellan Moskva och Washington, rapportera­r nyhetsbyrå­n Reuters.

KREML HAR TIDIGARE sagt att Ryssland inte vill bli inblandat i någon kapprustni­ng, utan hellre vill försöka hitta vägar framåt för att lösa den diplomatis­ka krisen.

– Det blir mer besvärligt nu, eftersom Ryssland måste svara, säger Carolina Vendil Pallin, forsknings­ledare på Rysslandsa­vdelningen på Totalförsv­arets forsknings­institut.

– De kommer troligtvis att utvisa lika många diplomater. För Ryssland blir det mer kännbart eftersom det handlar om så många diplomater från så många olika länder.

Förutom ett rent administra­tivt problem är den samstämmig­a europeiska linjen dåliga nyheter ur rysk synvinkel.

– Det här visar på en enighet i Europa, trots brexit, där man anser att det här gick över gränsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden