Ttela

POLLENSÄSO­NGEN SNART HÄR

- TOVE ANDERSSON 031-62 40 00 tove.andersson@gp.se

För en del har det redan börjat klia i ögonen, och för många västsvensk­ar blir det en jobbig tid framöver. Om ungefär en vecka kommer nämligen pollensäso­ngen igång på allvar.

Blommande träd och växter är för många inte bara ett oskyldigt vårtecken. Våren är nämligen den tiden på året då ungefär en femtedel av svenskarna måste börja förbereda sig på upprepade nysningar och rinnande näsor.

ATT ALLERGIN BÖRJAT göra sig påmind är säsongstyp­iskt. För den som är överkänsli­g mot hassel har det dock varit blomning sedan 28 december förra året.

– Ja, det här är inte isolerat till mars-april, det är en del som har haft besvär redan innan, säger Åslög Dahl, forskare inom biologioch miljöveten­skap vid Göteborgs universite­t.

Senaste helgens soliga väder och plusgrader har bidragit till symptomen, då de kalla nätterna måste ge vika för att man ska känna av pollenhalt­erna.

MÅNGA AV LANDETS medier har rapportera­t att årets pollensäso­ng kommer bli extra tuff för björkpolle­nallergike­rna. Men detta kommer främst att drabba den svenska östkusten, menar Åslög Dahl.

– Nej, för oss ligger alen närmare i tiden. Den börjar blomma om ungefär sju till tio dagar, säger Åslög Dahl.

I och med att björkarna på östkusten inte blommade särskilt mycket förra året har de alltså laddat på mer pollen än normalt. Det kan komma att bli ett problem i Västsverig­e först om det blåser västerut. Björkpolle­nsäsongen ser dock inte ut att börja förrän i mitten av april.

Det man kan se i nuläget är att de västsvensk­a björkarna har laddat upp med liknande pollenmäng­der som förra året.

– I den här delen av landet har vi många ungbjörkar, och de släpper ifrån sig mer pollen än äldre björkar. Förra året var det ganska höga halter av pollen här hos oss och det ser ut att bli liknande mängder i år, säger Åslög Dahl.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden