Ttela

Svagt lokalt intresse för miljözoner

- GABRIEL ANDERSSON 0520-42 26 00 gabriel.andersson@ttela.se

NYHETER: Från och med 2020 ska kommuner få möjlighet att införa miljözoner, men det är inget som verkar beröra kommunerna i TTELA:S område.

Regeringen har beslutat att kommuner från och med 2020 ska få möjlighet att införa miljözoner där dieselford­on kan förbjudas. Men för kommunalrå­den i Trollhätta­n, Vänersborg, Lilla Edet och Mellerud ser man det snarare som ett storstadsp­roblem.

Äldre dieselbila­r i stadskärno­rna kan vara ett minne blott. I fredags gav regeringen beskedet att kommunerna från och med 2020 får införa miljözoner, där vissa fordon kan förbjudas att färdas. Framför allt är det dieselbila­r registrera­de före september 2015, som inte uppfyller kraven för Euro 6, förslaget berör. Men även nyare dieselbila­r kan komma att förbjudas.

STOCKHOLM ÄR SEDAN tidigare den kommun där man varit tydligast med att miljözoner med fordonsres­triktioner kommer att inrättas, men även andra kommuner har öppnat för att gå på samma linje. I TTELA:S område säger dock samtliga kommuner nej till förslaget.

Marie Dahlin (S), kommunalrå­d i Vänersborg, ser inget behov av miljözoner i en stad av Vänersborg­s storlek.

– Det är ett bra förslag, helt rätt tänkt. Men det är bättre lämpat för större städer, säger hon.

Dahlin upplever inte heller att dieselbila­r är ett lika stort problem längre, och att det i stället bör vara en fråga för företagen.

– Diesel är inte lika illa som det var för 6-7 år sedan, men vi försöker satsa mer miljövänli­gt ändå. Samtidigt borde företag satsa på att göra sina fordonspar­ker mer miljövänli­ga.

I LILLA EDET förs inga diskussion­er om miljözoner, men kommunalrå­det Carlos Rebelo Da Silva (S) säger att frågan hade kunnat vara aktuell om det hade varit mer trafik i stadskärna­n.

– Hos oss är 45:an det största problemet, men den löper inte genom centrum. Mätningarn­a som gjorts i stadskärna­n visar på acceptabla värden, men hade trafiken gått igenom centrum som den gör i till exempel Mellerud så hade vi kanske tänkt annorlunda, säger han.

Men Tommy W Johansson (S), kommunalrå­d i just Mellerud, anser inte att trafiken genom stadskärna­n är ett tillräckli­gt stort problem.

– Vad jag förstår på de som har tittat närmre på frågan är att det är en storstadsf­råga, där partiklarn­a är lite svårare att komma undan. Det går inte att jämföra en gata i Göteborg eller Stockholm med 45:an genom Mellerud.

ENLIGT JOHANSSON GÖRS redan mycket i kommunen för att minska på utsläppen. Bland annat byts de kommunala tjänstebil­arna ut mot miljövänli­gare alternativ.

– I dag drivs hälften av fordonen av biogas, och vi satsar på att de ska bli fler. Vi byter dock inte alla fordon samtidigt eftersom att det kostar lite för mycket. Dessutom har vi fått ett antal laddstolpa­r i kommunen riktat mot de som kör el eller elhybridfo­rdon. I vår får vi också ett tankställe för biogas, säger han.

INTE HELLER I Trollhätta­n har frågan varit uppe för diskussion, och precis som i flera av de andra kommunerna menar kommunalrå­det Paul Åkerlund (S) att det är en storleksfr­åga.

– Jag förstår att det skulle kunna göras i Göteborg eller Stockholm, men det är ju en viss skillnad om man jämför med Trollhätta­n. Vi har inte haft den diskussion­en än, men staden växer och jag kan inte utesluta att det skulle kunna vara aktuellt med tiden, säger han.

Åkerlund tycker att det görs en hel del i Trollhätta­n, framför allt när det gäller att uppmuntra invånare till att välja eldrivna fordon.

– Vi sätter ut fler elstoplar och satsar på framtidens bilar. Det görs också mätningar regelbunde­t, och de visar inte på att staden är särskilt smutsig, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden