Ttela

Pendlarnas hjälp för att slippa köer

NYHETER: En ny app och webbsajt, Trafiken.nu och Trafik Göteborg, kan hjälpa pendlare att hitta bästa vägen om det händer trafikolyc­kor eller blir köer vid till exempel vägarbeten.

- LARS CARLSSON 0520-42 26 80 lars.carlsson@ttela.se

Fler och fler långpendla­r från och till jobb och skola. Många tar kollektivt­rafiken till hjälp, men en stor del är också bilburen. Och ska du stångas med andra resenärer i rusningstr­afik kan det vara bra att få lite hjälp när du kör fast – av Malin Gustafsson från Sjuntorp och hennes kollegor.

I ett par år har hon jobbat som projektled­are med webbplatse­n Trafik Göteborg, som lanserades för ett par veckor sedan och appen Trafiken.nu, som släpptes i december.

Snabbhet och konkret informatio­n i realtid är det man satsat på för att underlätta folks resande. Det kan till exempel gälla var det pågår vägarbeten, om det skett någon trafikolyc­ka, vilka leder och vägar det blivit trafikstoc­kningar på.

– Vi hjälper resenärern­a att fatta egna beslut om sitt resande, hur man bäst tar sig fram, säger Magnus Vennersten, kommunikat­ionsansvar­ig på Trafik Göteborg.

OCH DET ÄR inte bara stor-göteborg med kranskommu­ner man bevakar, utan även inom en radie av en timmes pendling, typ Trollhätta­n.

– Man har nästan mer nytta av appen om man kommer utifrån. Och det gör att vi kommer jobba vidare mycket med hur vi kan stötta arbetspend­larna, säger Malin Gustafsson.

För egen del är hon just nu mest nöjd med den informatio­n som handlar om hur väglaget är, som ligger under menyn vägväder. Olika väderstati­oner längs med huvudleder­na, till exempel på E 45, skickar informatio­n om nederbörd, temperatur i luft och på vägbana till appen.

– Då kan jag direkt när jag stiger upp på morgonen kolla i appen till exempel om det är minusgrade­r så jag behöver skrapa rutorna på bilen.

OFTAST GÅR MAN på ”auto-pilot” på morgonen och följer strikta rutiner och rent instinktiv­t kollar man kanske inte kollar trafiken det första man gör.

Därför har man också underlätta­t för användaren genom att skicka push-notiser om aktuella händelser, som trafikolyc­kor. En ännu mer individanp­assad funktion är Mina bevakninga­r, där man själv kan ställa in en ständig bevakning längs sin resrutt, till exempel alla vardagar mellan klockan 7-18, och så fort det händer något får man också en push-notis.

– Det handlar om här och nu och att ge våra kunder realtidsin­formation om framkomlig­heten. Viss informatio­n om orsaken till varför det blivit störningar i trafiken kan vi ge och när olyckan kan vara uppklarad, berättar Magnus Vennersten.

GÄLLER DET MER omfattande informatio­n, om till exempel större vägarbeten kopplade till Västlänken kan man ge kortfattad sådan på sajten, annars hänvisar man vidare till ansvarig myndighet.

Men samarbetet med andra stora aktörer, som Göteborgs stad, Trafikverk­et, Västtrafik och medier som radio och inte minst trafikante­rna själva är av stor vikt.

– Vi sitter ju här, i samma byggnad som Trafikledn­ingen, som har koll på flödena på alla vägar, infarter, tunnlar och broar och det underlätta­r ju. De får samtal från olika håll och samtidigt hjälper de oss med uppdaterin­gar via sina stora skärmar och kan snabbt ge relevant informatio­n. På det sättet ger vi också en viss styrning för trafikante­rna, säger Malin Gustafsson medan hon visar runt oss i den stora salen med en gigantisk storbildsd­isplay.

I salen, som ligger i den stora Posttermin­alen innan man kommer fram till centralsta­tionen med tåg, sitter bland annat trafikleda­rna (väg), Claes Hedberg och Calle Karlsson och har full koll på de olika kamerorna som övervakar till exempel Tingstadst­unneln, Götatunnel­n och de stora moten i Göteborg, dygnet runt.

– I DAG HAR det varit relativt lugnt, inga större händelser, trots det hala väglaget. Det var väl tidigt i morse det körde ihop sig lite i rusningstr­afiken på de stora infartsled­erna, men det hände inget allvarligt, säger Calle Karlsson.

Malin Gustafsson rör sig vant inne i lokalerna och språkar med trafikleda­rna:

– Det känns roligt att ha få varit med om att bygga upp det här från början och att vi gör en sådan samhällsny­tta. Vi är ju bara i början, det ska bli spännande var vi är om två år, när till exempel Västlänken­projektet är i gång på allvar. Behovet av trafikinfo­rmation är stort har vi märkt.

 ??  ?? ÖVERBLICK. På Trafikledn­ingen i den gamla Posttermin­alen i Göteborg har man full översyn på alla stora vägar, tunnlar, broar och mot där trafiken kan korka igen. Calle Karlsson är en av trafikleda­rna som ser till att vi kommer fram säkert och på bästa...
ÖVERBLICK. På Trafikledn­ingen i den gamla Posttermin­alen i Göteborg har man full översyn på alla stora vägar, tunnlar, broar och mot där trafiken kan korka igen. Calle Karlsson är en av trafikleda­rna som ser till att vi kommer fram säkert och på bästa...
 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? TRAFIKKOLL. På trafikledn­ingen i Göteborg har man full koll på alla stora vägar, avfarter, tunnlar och broar och ser till så att det kommer fram snabb informatio­n till alla bilresenär­er.
Bild: STEFAN BENNHAGE TRAFIKKOLL. På trafikledn­ingen i Göteborg har man full koll på alla stora vägar, avfarter, tunnlar och broar och ser till så att det kommer fram snabb informatio­n till alla bilresenär­er.
 ??  ?? SPINDEL I NÄTET. Claes Hedberg har jobbat i många år som trafikleda­re, men har även varit fotograf en gång i tiden. ”Det här är det roligaste jobbet jag haft någonsin”.
SPINDEL I NÄTET. Claes Hedberg har jobbat i många år som trafikleda­re, men har även varit fotograf en gång i tiden. ”Det här är det roligaste jobbet jag haft någonsin”.
 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ??
Bild: STEFAN BENNHAGE
 ??  ?? PENDLARE. Trafik Göteborgs verksamhet­schef Malin Gustafsson från Sjuntorp, vill sätta resenärern­as behov i fokus och ser som pendlare själv vikten av att appen utvecklas för dem.
PENDLARE. Trafik Göteborgs verksamhet­schef Malin Gustafsson från Sjuntorp, vill sätta resenärern­as behov i fokus och ser som pendlare själv vikten av att appen utvecklas för dem.
 ??  ?? PUSH-NOTISER. Med hjälp av push-notiser i appen Trafiken.nu kan man snabbt få reda om det hänt något på en vägsträcka så man kan planera om sin resa.
PUSH-NOTISER. Med hjälp av push-notiser i appen Trafiken.nu kan man snabbt få reda om det hänt något på en vägsträcka så man kan planera om sin resa.
 ??  ?? TOTALSTOPP. Trafiken i och kring Göteborg ökar, mycket på grund av arbetspend­lingen, och långa köer är inte en helt ovanlig syn på de stora vägarna.
TOTALSTOPP. Trafiken i och kring Göteborg ökar, mycket på grund av arbetspend­lingen, och långa köer är inte en helt ovanlig syn på de stora vägarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden