Ttela

Vad är det i påskgodise­t?

- GABRIEL ANDERSSON 0520-42 26 00 gabriel.andersson@ttela.se

Lax, sill och ägg får ursäkta. Under påsken är det godiset vi frossar i allra mest. I genomsnitt väntas vi äta 1,4 kilo godis per person i helgen.

Nu smäller det. Inredninge­n ute i stugorna blir av en gulare kulör, och i skyn kan man skymta häxor flygandes på kvastar om man tittar noga. På dörren knackar barn utklädda till påskgubbar och gummor och på lördagen dukas sill, lax, ägg, Janssons frestelse och andra delikatess­er fram på borden. Men framför allt är det under påskhelgen vi frossar i godis som mest.

Enligt en undersökni­ng som Inizio gjorde inför förra årets påsk var det just olika typer av chokladkon­fektyr som var det dominerand­e svaret när svenskar blev tillfrågad­e vad de helst vill ha i sitt påskägg. Toppade listan gjorde Center, som 59 procent uppgav att de ville ha i ägget.

CLOETTA, SOM ÄVEN har Karamellku­ngen som dotterbola­g, ökar sin försäljnin­g av lösviktsgo­dis med 50 procent, uppger kommunikat­ionschefen Fredrik Sjöström. För Karamellku­ngen dubblas försäljnin­gen.

– Julen är egentligen den största konfektyrh­elgen, alltså godis och choklad sammantage­t. Men påsken är störst om man ser till det vi kalllar sockerkonf­ektyr – det vill säga godis, säger han.

DE SIFFRORNA STÄMMER också överens med hur vardagen ser ut hos grossisten Privab Trollhätta­n under påskhelgen.

– Vi blir nedringda, till och med på helgen! Påsken är den absolut största godishelge­n på året, det är verkligen helt otroliga volymer, säger Privabs försäljnin­gschef Stefan Hansson.

Enligt honom säljer en stor butik vanligtvis mellan 400 och 800 kilo godis i veckan. Under påsken uppgår försäljnin­gen till två ton. Framför allt är det nougatägg och påskharar som säljer bäst.

– Även vid jul och midsommar drar det iväg men det går inte att jämföra med påsken, säger han.

CHOKLADÄGG ÄR ÄVEN det som säljer bäst hos klassiska Dals Konfektyr i Bengtsfors. Förutom att tillverka godis driver de också en butik. Där jobbar Linda Höder Stenegren, och hon är mitt uppe i årets mest intensiva vecka.

– Den här veckan är helt hysterisk! Vi blir som duracellka­niner här inne, och det är kaos från att vi öppnar tills att vi stänger. Men det är roligt, säger hon och fortsätter:

– Som mest hektiskt är det på skärtorsda­gen, då börjar kön vid dörren och slutar vid kassan.

I genomsnitt konsumerar en svensk mellan 14–15 kilo godis per år. Enligt Jordbruksv­erkets siffror är det en tredubblad ökning sedan 1960-talet, och bara under påsken väntas svenskarna totalt sätta i sig 6 000 ton godis.

”Som mest hektiskt är det på skärtorsda­gen, då börjar kön vid dörren och slutar vid kassan” LINDA HÖDER STENEGREN

Dals konfektyr

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG / TT ??
Bild: FREDRIK SANDBERG / TT
 ?? Bild: JESSICA GOW / TT ??
Bild: JESSICA GOW / TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden