Ttela

Demokrati mer än fin symbol

- KARIN PIHL Liberala Nyhetsbyrå­n

POLITIKGRU­ND. När demokrati diskuteras blir det ofta lite luddigt. Vad som menas med demokrati tycks inte alltid riktigt klart. Ett exempel är initiative­t #vimåstepra­ta, som presentera­des på Svenska Dagbladets debattsida av företrädar­e som politikern Birgitta Ohlsson (L), biskop Eva Brunne och en rad kulturpers­onligheter (4/3). Debattörer­na blandade friskt när de målade upp hoten mot demokratin: Expertstyr­e, klimatförn­ekare, så kallade falska nyheter och andra otrevliga saker ansågs utgöra ett hot mot demokratin.

Men att blanda ihop motståndar­e till en liberal och progressiv politik med antidemokr­ater riskerar snarare att urgröpa värdet av demokrati. Det demokratis­ka systemet är metoden för politik. Åsikter i sakfrågor, som debatteras och beslutas inom demokratin­s ramar, är något annat.

Det är synd att demokratid­ebatten ofta handlar om andra saker än just det parlamenta­riska systemet. Att diskutera demokratin­s utformning är ytterst relevant – särskilt i tider då fyra av tio riksdagsle­damöter tycker att demokratin är hotad, enligt en ny undersökni­ng från Novus.

EXEMPELVIS KAN MAN fråga sig om det behövs mer tröghet i beslutsfat­tandet. Det anser företrädar­e för organisati­onen Mr-stiftelsen, som på DN Debatt (25/3) skriver att skyddet för grundlägga­nde rättighete­r måste stärkas. I dag kan grundlagsä­ndringar genomföras genom två riksdagsbe­slut med enkel majoritet och med ett mellanligg­ande val, som kan vara ett extraval. Det anser debattörer­na är ett för tunt skydd mot antidemokr­atiska krafter.

Det ska inte gå att lättvindig­t rösta bort regeringsf­ormens deklaratio­n att all offentligt makt utgår från folket. I stället borde principen vara kvalificer­ad majoritet, och möjlighete­n att ha extraval för att ändringen ska godkännas bör skrotas. Det är en bra idé.

DEBATTÖRER­NA LYFTER ÄVEN andra förslag som skulle öka den demokratis­ka legitimite­ten. Ett exempel är tillsättni­ngen av myndighets­chefer, som i dag ligger på regeringen­s bord. Det gör att uppenbart olämpliga chefer för viktiga poster som exempelvis rikspolisc­hefen eller chefen för Säpo inte har direkt förankring i riksdagen.

Att, som Mr-stiftelsen föreslår, låta ett utskott ha veto mot regeringen­s kandidat till en myndighets­post vore därför rimligt. Likaså bör makten att utse domare ligga hos justitieut­skottet och inte hos regeringen.

Demokrati är mer än fluffiga, fina ord och värderinga­r. Hashtags i all ära. För att demokratin ska fungera sunt är det viktigare med en god infrastruk­tur i det politiska beslutsfat­tandet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden