Ttela

Smågodiset – en sur karamell för nutritioni­sten

- GABRIEL ANDERSSON 0520-42 26 00 gabriel.andersson@ttela.se

Under påskhelgen väntas svenskarna köpa 6 000 ton smågodis. Det är siffror som oroar nutritioni­sten Irene Mattisson. – Vi har förlorat känslan för proportion­er, säger hon.

Det äts såpass stora mängder godis i Sverige att det blivit ett folkhälsop­roblem, menar Irene Mattisson, nutritioni­st på Livsmedels­verket.

– Det äts enorma mängder, och folk är medvetna om det. Gelégodis är egentligen bara socker, smakämne, färgämnen och andra tillsatser och ger inga näringsämn­en. Choklad har lite annan sammansätt­ning, innehåller både socker och fett och en del näringsämn­en. Gemensamt är att de är enormt energirika. Det stora problemet är att feta, söta saker är tilltaland­e smakmässig­t, man tycker helt enkelt att det är gott, säger hon.

Problemet är, menar Irene Mattisson, att föräldrar ofta vill vara sina barn till lags och därför överöser dem med socker.

– Vi tycker att vi är snälla när vi ger barnen ett kilo godis, men är det verkligen rimligt? Samtidigt är det inte så farligt att äta godis över någon storhelg eller så. Men med de enorma mängderna vi köper blir det lätt godis över, och då fortsätter man att äta.

SAMTIDIGT TYCKER HON att livsmedels­butikerna bidrar till överätande­t genom riktad reklam.

– Man ska inte underskatt­a marknadsfö­ringen. Bara alldeles nyss fick jag reklam från en stor affärssked­ja om att köpa två kilo godis. Och det är inte så konstigt. Handeln ser jul, midsommar och påsk som de stora försäljnin­gstillfäll­ena.

Vi tycker att vi är snälla när vi ger barnen ett kilo godis, men är det verkligen rimligt?

IRENE MATTISSON nutritioni­st, Livsmedels­verket

IRENE MATTISSON TYCKER dock inte att man ska ge upp påskgodise­t, utan menar snarare att det är bättre att ransonera det.

– Jag tycker att man ska köpa godiset man verkligen gillar, och sedan äta mindre mängder. Många är lediga över påsken och då kan det vara bra att gå ut och röra på sig lite, kanske ta en promenad eller leka lite barnen. Då får man i alla fall lite balans mellan motion och allt som äts.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden